Göteborgs starka kvinna: ”Vi har allvarliga problem”

"Vi har fått en situation i delar av staden där det existerar parallella samhällen där man tycker att man kan gå utanför lagen," säger Ann-Sofie Hermansson, gäst i tv-programmet Ledarsnack.
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Ann-Sofie Hermansson, Göteborgs starka kvinna, får både applåder och kritik för sin kamp mot extremister och moralpoliser.

- Det är smärtsamt att erkänna det, men vi har allvarliga problem, säger hon i tv-programmet Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, har väckt stor uppmärksamhet detta valår med sin återkommande och kraftiga kritik av parallellsamhällen och hedersförtryck. Hon har till och med anklagat den rödgröna regeringen för att agera för passivt mot våldsbejakande islamister.

Varför driver du de här frågorna just nu?

 - I Göteborg har vi haft NMR som har demonstrerat under Jom kippur, högerextrema som har kastat bomber och skadat människor, vi har islamistisk extremism och vi har inte minst haft brandbomber mot synagogan. Det är smärtsamt att erkänna det, men vi har allvarliga problem.

Göteborg har styrts av Socialdemokraterna i decennier. Vilket ansvar känner du och ditt parti för problemen?

- Det är många som borde ha tagit större ansvar tidigare, även om de här frågorna har dykt upp i lite mer i koncentrerad form de senaste åren. Men vi har redan haft ett attentat på Drottninggatan i Stockholm. Om jag inte gör allt jag för att motverka dessa odemokratiska krafter skulle jag inte kunna förlåta mig själv om det hände någonting.

Väldigt många har rest från just Göteborg för att ansluta sig till Islamiska staten. Vad beror det på?

- Vi har fått en situation i delar av staden där det existerar parallella samhällen där man tycker att man kan gå utanför lagen. Jag vet inte om Göteborg är särskilt hårt drabbat. Men vi kanske inte har ridit spärr mot de här krafterna som har funnits.

Du har fått kritik offentligt av Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Vad har du mött för reaktioner inom ditt eget parti?

- Det finns säkert de som tycker att det är lite arbetsamt med detta fokus på frågorna - inte minst i en valrörelse. Men det är inget synd om mig. Jag har uppbackning och en position. Det finns väldigt många andra människor i vårt samhälle, som socialarbetare som engagerar sig, och som möter ett hårdare motstånd.

Ni går till val på att det inte ska finnas några särskilt utsatta områden i Göteborg inom tio år. Hur ska ni gå till väga rent konkret?

- Det handlar om grundstrukturerna: Skolan, jobben, bostäderna. Därutöver försöker vi ha ett aktivt arbete mot hedersrelaterat förtryck och de här extremistiska rörelserna 

- När det gäller bidrag till föreningar vill vi exempelvis skriva in att man absolut inte får ha något samröre med vare sig hedersrelaterat våld eller extremism. Men det blev återremitterat till efter valet. Det är lite typiskt för de här frågorna. Man vågar inte riktigt ta i dem.

Finns det svåra gränsdragningar där? Du har fått kritik för att gå in och peta i enskilda kulturpunkter.

- Det var inte jag - utan tjänstemännen - som stoppade den här filmvisningen av Burka songs 2.0 i Göteborg. Men jag tycker att det var bra att man gjorde det. Det handlade inte om filmen utan om det efterföljande samtalet som var ensidigt sammansatt och där personer deltog som i andra sammanhang har uttryckt sig odemokratiskt. Jag tycker inte att Göteborgs kommun ska utgöra plattform för den sortens åsikter. 

Du pratar om skola, bostäder, arbete och så. Men det pratar S ju om i alla valrörelser. Men de faktorer som har lett fram till dagens situation finns kvar. Vi har en fortsatt hög invandring och det har inte gjorts några större förändringar på bostadsmarknaden och arbetsmarknaden. Hur optimistisk är du kring möjligheten att vända på utvecklingen?

- Jag är väldigt optimistisk. Man engagerar sig politiskt för att man tror att man kan förändra saker. Men det är inte så att jag tror att vi kan lösa dagens problem med 70-talets politik. Reformer måste med nödvändighet innehålla åtgärder mot det som blivit dagens problem, det vill säga extremism och hedersrelaterat våld. 

Se hela samtalet - där även Nalin Pekgul deltar - i spelaren ovan.


LEDARSNACK

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

LEDARSNACK - TIDIGARE AVSNITT

”Löfven har blivit ett problem för S”

Abba Dahlberg och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om krisen för Socialdemokraterna.


Miljöpartiets avtryck i klimatpolitiken

Beatrice Rindevall, miljödebattör, och Patrik Kronqvist, Expressens ledarsida, om de gröna reformer som MP drivit igenom.


Om utsatta kvinnor i utsatta förorter

Zeliha Dagli, förortsfeminist, och Linda Nordlund, ledarskribent, om hur kvinnor i de mest utsatta förorterna lever isolerade från resten av samhället.


Därför borde Sverige satsa på höghastighetståg

PM Nilsson, Dagens Industri, och Patrik Kronqvist, Expressen, om hur höghastighetsbanor skulle göra Sverige bättre.


En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.


Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.


Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.