Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

"Det är fullt på spåren - snabbtågen behövs"

Höghastighetståg vore bra för stadsutvecklingen, menar PM Nilsson från Dagens Industri. På bilden ett tyskt ICE-tåg.Foto: STEFFENS / POOL / EPA DDP IMAGES POOL

Regeringen vill inleda förhandlingar om att bygga höghastighetsbanor mellan Sveriges tre största städer.

- Det vore bra för stadsutvecklingen, säger PM Nilsson, politisk redaktör för Dagens Industri, i tv-programmet Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

De omdiskuterade höghastighetsbanorna är ämnet för veckans Ledarsnack.

PM Nilssons främsta argument för att bygga dem tar avstamp i de befolkningsprognoser som visar att det kommer att bo cirka tio miljoner människor i triangeln mellan Stockholm, Göteborg och Malmö om ett kvarts sekel.

- Om man expanderar de här städerna utan räls som huvudtransportmedel kommer de här städerna se annorlunda ut. De kommer se ut som de amerikanska förorterna eller Sollentuna . De kommer att vara glesa, ineffektiva,  med sämre tillväxt och vara mycket svårare att organisera på ett hållbart sätt, säger han.

Patrik Kronqvist, biträdande politisk redaktör på Expressen, pekar i stället på att kapaciteten redan nu börjar ta slut på de stambanor som förbinder storstäderna.

- Det går inte att trycka in fler tåg på de här sträckorna. Alla politiker är eniga om att vi bör öka järnvägsresandet och då behövs det ökad kapacitet. Alternativet - att lappa och laga och bygga vissa extraspår längs de befintliga stambanorna skulle kosta 130 miljarder kronor. Då är det bättre att bygga nytt och snabbt, säger han.

 

Hela Ledarsnack kan ses i tv-spelaren ovan. 

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ledarredaktionens åsiktsprogram. Programmet sänds på torsdagar i Expressen-TV och går att se i efterhand på Expressen.se. 

 

Det går också att lyssna på programmet som podd. Sök då på "Expressen ledare" i din poddspelare. 

 

Ledarsnack - tidigare avsnitt

#4 En S och M-regering vore bra för Sverige 

Expressens ledarsidas Anna Dahlberg och Gunnar Wetterberg om varför ärkefienderna borde regera tillsammans efter valet.

 

#3 Opinionsläget i Sverige 

Statsvetaren Peter Santesson om det svårförutsägbara läget fem månader före valet.

 

#2 Bill Browder och kampen mot Putin 

Människorättsaktivisten Bill Browder om sin kamp för hårdare sanktioner mot kretsen runt Putin och om attacken mot dubbelagenten i Storbritannien.

 

#1 Muslimska brödraskapet i Sverige 

Socialantropologen Aje Carlbom berättar om sin rapport om brödraskapets verksamhet i Sverige som han skrivit åt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.