”Alla vill ge EU mer makt, men de erkänner det inte”

Nästan alla svenska partier låter milt EU-skeptiska i valkampanjen. Men samtidigt har alla partier förslag om att flytta mer makt till Bryssel.

- De medger inte att de vill flytta beslutandemakt till EU, säger EU-experten Ylva Nilsson i Ledarsnack.

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

Ylva Nilsson har bevakat EU-frågor i stort sett på heltid sedan 1988. Nu är hon ny fristående kolumnist på Expressens ledarsida. Inför årets val till Europaparlamentet slås hon av att partiernas inställning till EU verkar ha förändrats. 

- Det finns en sak som är ny och som jag tycker är jätteintressant. I den här valrörelsen har faktiskt alla partier önskemål om mer EU. De går inte ut särskilt stort med det, men det gäller alla - även Sverigedemokraterna.

Har Sverige blivit en fullvuxen EU-medlem till slut?

- Jag är lite osäker på det. För samtidigt går partierna fortfarande ut på det gamla viset med att EU inte ska lägga sig i, det som svenska politiker har kört i 25 års tid. De säger inte att det är vad de vill: att flytta beslutandemakt till EU.

Så om fem år kanske vi kan få en ärlig valrörelse?.

- Ja, då kanske de går hela vägen och faktiskt säger det de gör: ”Vi flyttar mer makt till EU eftersom vi tror att det är bra att vi tar denna fråga på ett europeiskt plan”. För tillfället mörkar man lite att det är effekten av det man säger.

”Make EU lagom again” är Kristdemokraternas budskap i år. Men i flera frågor vill partiet flytta mer makt till Bryssel.
Foto: STINA STJERNKVIST

Den valaffisch som nog fått mest uppmärksamhet under den här kampanjen kommer från Kristdemokraterna: ”Make EU lagom again.” Hänger det budskapet ihop med partiets politik?

- Nej, överhuvudtaget inte. När de säger ”gör EU lagom” tänker ju alla svenskar att de vill ha mindre EU. I själva verket lägger Kristdemokraterna flera förslag på att flytta makt till EU. Det gäller kärnkraft, där de vill att EU ska kunna bestämma vem som får starta ny kärnkraft. Det gäller handel, där de vill att EU-kommissionen ska få mer makt; i dag kan nationella parlament stoppa ett handelsavtal.

- Och det här med att säga ”igen”. Då ställer man sig frågan, när var EU lagom sist? KD har bara tagit en slogan och viftar med den. Det betyder absolut ingenting.


Moderaternas valaffisch om kärnkraft påminner om Miljöpartiets i stilen.
Foto: OWE NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

På Moderaternas valaffisch står det att ”Kärnkraft är klimatsmart”. Hör det hemma i EU-valet?

- Nej, det är inte en EU-fråga. Det enda EU gör när det gäller kärnkraft är att ha lite forskning och att sätta säkerhetsregler.

Varför har då valrörelsen handlat så mycket om kärnkraft? 

- De svenska partierna föredrar än en gång att diskutera inrikespolitik. Men mer kärnkraft är inte en fråga på EU-planet. Att föra den diskussionen i EU-valkampanjen är bara konstigt. 

- I stället hade vi kunnat debattera de frågor som diskuteras i Europa. Till exempel finns det starka krav på att vi ska ha en ny konkurrenspolitik som försvarar europeiska företag mot icke-europeiska, alltså det vi kallar för protektionism i Sverige. Man vill att Europa ska ha chans att bygga så där jättestora företag som amerikanerna och kineserna kan göra. Men det riskerar förstås att gå ut över konsumenterna. Både tyska och franska regeringen har skrivit tonvis med papper om saken.

Centepartiet går till storms mot högerpopulism på sina affischer.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Vår kamp mot högerpopulismen behövs i Europa”, skriver Annie Lööf och Centerpartiet på sina valaffischer. Är det budskapet relevant för EU-valet?

- Vi får ju inte rösta om de högerpopulister som är på väg in i alla möjliga länder. Vi kan bara rösta för eller mot Sverigedemokraterna. Så då måste hon mena att C ska föra en kamp mot högerpopulister i Europaparlamentet. Men man kan inte stänga ute partier på samma sätt som man kan i riksdagen. Om du ska förhandla en lagfråga har alla partigrupper rätt att sitta runt bordet. Men man måste förstås inte göra överenskommelser med dem.

Pratar man om högerpopulismen inför valet på samma sätt ute i Europa?

- Ja, man diskuterar högerpopulisternas antågande. Men Europaparlamentarikerna håller på med väldigt praktisk lagstiftning. De sysslar med 0,2 milligram mer utsläpp eller 0,25 milligram mer utsläpp. I ett sådant sammanhang är högerpopulismen faktiskt lite svår att motarbeta. De struntar i sådana frågor. De flesta högerpopulister åker aldrig till parlamentet. De lyfter sina löner och kommer inte ens dit.

Ylva Nilsson är EU-expert och ny fristående kolumnist på Expressens ledarsida.

Vilket är ditt råd till en osäker väljare? Vad ska man titta efter hos kandidaterna och partierna?

- Det får gärna vara en som är energisk, för det är ett hårt arbete. Det får gärna vara en som är duktig på att prata för sig och knyta kontakter. Och det får hemskt gärna vara någon som verkligen kan ett område. Om du råkar vara kemist eller vet mycket om jordbruk eller digitala frågor kan du komma otroligt långt; information och kunskap är valutan nere i Europaparlamentet. 

- Så hitta en pigg, kunnig kandidat och strunta lite i vilket parti den tillhör.Sugen på mer EU-kunskap från Ylva Nilsson. I ett Ledarsnack från i december går hon igenom hur Sverige brukar agera i Bryssel.

Ylva Nilsson om varför Sverige tappar i inflytande i Bryssel. Intervjuare: Patrik Kronqvist.