Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”All kritik av abortlagen är inte högerpopulism”

Jenny Sonesson gästade veckans Ledarsnack för ett samtal om hur den tekniska utvecklingen påverkar aborträtten för svenska kvinnor. Programledare var Linda Nordlund.
Demonstration i Stockholm för fri abort på internationella kvinnodagen 1974.Foto: RAGNHILD HAARSTAD/SCANPIX / SCANPIX CODE 30052 SVENSKA DAGBLADET

Snart kan läkarna rädda ett barn i samma vecka som det är tillåtet att göra abort. Hur ska de etiska avvägningarna hanteras, utan att kvinnors rätt till sina kroppar urholkas?

Detta är en text från ledarredaktionen. Expressens politiska hållning är liberal.

För två år sedan försökte en barnläkare på Mälarsjukhuset rädda ett foster efter en sen abort, eftersom det hade visat livstecken. Fallet satte fingret på en smärtpunkt, och har lett till diskussioner om att ändra i abortlagen. 

– Jag har själv gjort en abort ungefär mitt i graviditeten, på grund av svåra fosterskador. Så jag har personlig erfarenhet av hur otroligt viktigt det är att vi har en generös lagstiftning, säger Jenny Sonesson, liberal debattör, i Ledarsnack. 

Vad tror du är anledningen till att vi har en diskussion om aborträtten nu?

– Visst, vi kan se att SD har vuxit i opinionen, men jag tror ändå att det handlar om att fler inser det moraliskt svåra i att neonatalvården har gjort framsteg: När vi kan rädda allt fler för tidigt födda, hur ska vi då förhålla oss till aborträtten? Det är en nödvändig diskussion, som även vi som är för abort måste ta. Vi kan inte bara säga att det handlar om högerpopulism.

Statens medicinsk-etiska råd (Smer) har föreslagit att man ska ändra den svenska abortlagen och sätta en fast gräns i vecka 22 – oavsett om förtidigt födda kan räddas då, eller inte. Behöver abortlagen ändras?

– I förarbetena till abortlagen står det att man måste ta hänsyn till den tekniska utvecklingen. Man har exempelvis konstruerat konstgjorda livmödrar, där lammfoster klarar sig och blir fullt friska lamm. Det är inte långt bort att vi kan lägga foster i sådana konstgjorda livmödrar. 

Jenny Sonesson är liberal debattör.

I många andra länder går gränsen för fri abort vid tolv veckor, men i Sverige går den vid 18 veckor – och efter en prövning av rättsliga rådet kan man få tillstånd att göra abort upp till vecka 22, om man har särskilda skäl. Vad skulle en sänkning av abortgränsen innebära?

– I många andra europeiska länder har man en högre övre gräns för abort, och länder som Frankrike och Island har ingen övre gräns alls när det handlar om svåra fosterskador. Det finns ofta en bild av att Sverige är ovanligt liberalt, men när det gäller den övre gränsen så är vi inte det. Problemet är att om vi skulle sänka den övre gränsen från vecka 22 skulle fler barn födas med väldigt svåra fosterskador.

Finns det fosterskador som är svåra att upptäcka tidigare?

– Allt kan se väldigt bra ut tills ganska sent i graviditeten, då man plötsligt får ett väldigt sorgligt besked som blivande förälder. Det kan handla om hjärnans utveckling, eller som i mitt fall ett allvarligt ryggmärgsbrock som man inte kunde se innan vecka 17. Det är viktigt att vara medveten om fosterutvecklingen när man skriver lagen.

För att undvika situationer som den på Mälarsjukhuset har Smer föreslagit att man ska stoppa fostrets hjärtverksamhet innan en sen abort. Vad tycker du om det?

– Feticid heter det, och det innebär att man sprutar in koksaltslösning i fostrets hjärta. I de länder där det används, som Storbritannien, har man en högre abortgräns än i Sverige och det är efter vecka 22 som man använder den här metoden.

– Feticid innebär ett extra lidande för den gravida kvinnan, som blir tvungen att genomgå ytterligare ultraljud och se hur fostret rör sig. Sedan ska sjukvårdspersonalen alltså hitta fostrets lilla hjärta, och sätta en nål i det. Som det är nu avlider fostret då man sätter i gång en förlossning som det är för litet för att klara av. Det är ett mer naturligt förlopp.

I Sverige får man göra abort upp till 21 veckor och sex dagar, medan gränsen för när man kan rädda någon är i vecka 22 – alltså några dagar senare. Är det för liten marginal?

– Jag tror personligen att vi behöver acceptera att liv och död kan finnas i samma graviditetsvecka. Det kanske låter hemskt, men det handlar om att se verkligheten som den är. 

– Vi har ungefär 38 000 aborter i Sverige varje år och de sena aborterna utgör en väldigt liten andel. De är ungefär 150, och av dem beror två tredjedelar på svåra fosterskador. 

Smer vill också att sena aborter ska kunna ske tidigare genom att man snabbar på processen. Ett förslag är att man ska tidigarelägga ultraljudet som alla gravida går på. Vore det en bra lösning?

– Hjärtspecialister har tvärtom förordat att man ska lägga ultraljudet senare, för att svåra, komplicerade hjärtfel inte går att upptäcka hur tidigt som helst. Konsekvensen av det Smer föreslår är att fler barn kommer att födas med svåra handikapp. Är det etiskt försvarbart? Jag tycker inte det. 

 

Läs också: Sätt punkt för Irlands skamliga aborthistoria 

 

Ledarsnack

Ledarsnack är ett åsiktsprogram från Expressens ledarredaktion. Gamla avsnitt kan ses och läsas här. Hela programmet kan ses i spelaren ovan. Det går också att lyssna på programmet som podd