Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledaren: Varsko om asylboenden

Det är viktigt att Migrationsverket förvarnar.
Foto: Samuel Unéus

I fredags skrev Migrationsverket avtal med Bert Karlsson, vars företag  ska driva ett flyktingboende i Simrishamns gamla sjukhus. Det fick  kommunen veta först i måndags, och nu i veckan flyttar de asylsökande  in.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det moderata kommunalrådet och det socialdemokratiska oppositionsrådet uttryckte sin irritation i Ystads Allehanda. Ilskan gäller inte att 200 asylsökande ska komma till stan utan på att Migrationsverket inte informerat.

Ungefär samma artikel kan man läsa varje vecka i någon lokaltidning. Nyss handlade det om Gysinge i Sandviken, Hanöhus i Sölvesborg och Stallet i Åtvidaberg.

Migrationsverket försvarar sig med att flyktingströmmen till Sverige är rekordstor. När det kommer 2 500 människor iveckan som ska ha tak över huvudet måste det gå undan. Men om verket bara gasar på utan att tuta kommer vanliga kommuninvånare, liksom deras folkvalda, att känna sig överkörda.

Det är staten i form av Migrationsverket som står för det som formellt kallas anläggningsboenden, Abo. Verket köper platser av privata företag. Det är ofta kursgårdar och konferensanläggningar som gått knackigt, vandrarhem och campingar.

Kommunerna blir inte tillfrågade och har ännu mindre vetorätt. Det ska de heller inte ha.

Men eftersom kommunerna har skyldigheter måste de kunna förbereda sig. Barn till asylsökande har rätt att gå i skola och förskola. Man snyter inte kompetenta lärare ur näsan i vanliga fall och än mindre när det plötsligt kommer tiotals nya elever som inte alls kan svenska.

Man kan säga att det akuta asylmottagandet är den minsta svårigheten i integrationspolitiken. Bostadsbristen gör att 12 000 människor bor kvar på asylboendena trots att de fått permanent uppehållstillstånd. Det tar tid att få en lägenhet, och oftast mycket längre tid att skaffa arbete och försörjning.

Men det är asylboendena som väcker starka reaktioner, och det handlar nästan alltid om att grannar (och politiker) inget fått veta i förväg. Gång på gång står någon stackars tjänsteman från Migrationsverket på stormöte i ett litet samhälle och ber om ursäkt för dålig information.

Regeringens samordnare Lars Stjernkvist (S) och Gunnar Hedberg (M) har föreslagit att Migrationsverket ska börja driva asylboenden i egen regi, helst på ställen med bra arbetsmarknad. Det är en god idé. Men verket kommer att behöva handla upp platser också. Och då bör man informera kommunerna så fort någon lagt in anbud om att öppna ett boende, eller öka antalet platser på befintliga.

Då får kommunerna tid att tänka och förbereda sig. Även om det sker under protest, som i Östra Göinge och Flen. Båda kommunerna låg redan i svenska mottagningstoppen när Migrationsverket köpte ännu fler platser utan vidare varsel.

Nöden har ingen lag, men när Migrationsverket trampar gasen i botten är det ännu viktigare än vanligt att förvarna.