Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledaren: Ryssland är snart på dekis

"Ryssland förblir under överskådlig tid beroende av teknologi, varor, tjänster och know-how från väst."Foto: Mikhail Metzel

Vladimir Putin har valt en strid han och Ryssland aldrig kommer att vinna. Varje upptrappning av handelskriget för landet närmare det ekonomiska stupet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Putins första svar på EU och USA:s sanktioner var också tämligen milda. Visst kommer det att knorras bland europeiska och amerikanska livsmedelsproducenter, men här handlar det ju om produkter från en genomsubventionerad bransch.

Därmed finns det också pengar att omfördela - i solidaritetens namn - till de som drabbats hårdast i sanktionskriget.

Finlands färske statsminister Alexander Stubb har redan bokat en plats i bidragskön med hän- visning till Finlands relativt stora handel med Ryssland. Det är förståeligt att traineen Stubb vill markera för hemmaopinionen att han agerar i Finlands intresse, samtidigt är det oskickligt att föra den här sortens diskussion offentligt.

EU-länderna kommer aldrig vara nöjda med hur bördan fördelas. Men de tunga länderna har bestämt sig: den här gången ska Ryssland inte tillåtas att så någon splittring i unionen. Därför är det upplagt för att fälla nya precisionsbomber i form av ekonomiska sanktioner över Moskva.

Visst har Ryssland ett saftigt bytesbalansöverskott att leva på. Men den kassan kan vara tömd snarare än vad någon rysk bankekonom i dag kalkylerar med. Kapitalflykten från Ryssland är enorm och om sanktionerna riktas mot ytterligare några ryska banker kommer Moskvabörsen fastna i en nedåtgående spiral. Rika ryssar gillar inte heller att förlora pengar och kommer försöka att rädda vad som räddas kan.

Den ryska ekonomin väntas hamna nära nolltillväxt i år. I ett krisscenario bedömer Världsbanken att den krymper med två procent. Det kan snabbt bli ännu värre. Tänk om Putin verkligen skulle begå det allvarliga övergreppet - och misstaget - att ingripa med ryska soldater i krigszonen i östra Ukraina?

Ja, då skulle svaret från USA och EU komma som en brevbomb med posten. Och dagens sanktioner skulle framstå som en simpel p-bot i sammanhanget.

Putins strävan efter rysk självförsörjning är en kusin till det nordkoreanska idealet om juche. Och vi vet ju alla hur framgångsrik den modellen har varit.

Ryssland förblir under överskådlig tid beroende av teknologi, varor, tjänster och know-how från väst. Visst kan Putin öka samarbetet med Peking, men i det långa loppet riskerar Ryssland då att förvandlas till en kinesisk lydstat; en råvaruproducerande koloni åt de tedrickande kinesiska kejsarna.

Har man väl gett sig in i den kapitalistiska leken som handlar om en global ekonomisk integration, ett flyktigt kapital och ett stegrat ömsesidigt beroende så får varje avsteg ekonomiska konsekvenser.

Sanningen är att EU och USA medvetet har vilat på den riktigt tunga sanktionshanen. De vet ungefär vad de nu har med Putin i Kreml, dock inte nödvändigtvis vad hans nästa steg blir. Men kärnvapenmakten Ryssland i ett fullständigt finansiellt och socialt kaos är ett oändligt mycket farligare Ryssland.

Putin har målat in sig i ett hörn i Kreml.