Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledaren: Från regional till global konflikt

Ingen olycka. Att Malaysian Airlines MH17 störtade är en ofattbar tragedi, men sannolikt ingen olycka. Luftförsvarssystem som når över 10 000 meter är ingenting man beställer hem på internet.. Foto: MAXIM ZMEYEV/ReutersFoto: Maxim Zmeyev

I går störtade Malaysian Airlines MH17 i östra Ukraina. Planet var på väg från Amsterdam till Kuala Lumpur med 280 passagerare och 15 besättningsmedlemmar ombord. Ingen tros ha överlevet.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En ofattbar tragedi, men sannolikt ingen olycka. Det handlar än så länge om spekulationer och misstankar och kommer så att göra till dess att planet hunnit undersökas, men mycket tyder på att det skjutits ner.

Det tog inte många timmar efter gårdagens katastrof innan civila flygbolag började tömma luftrummet över östra Ukraina. Det borde, med facit i hand, skett redan när oroligheterna i området började. Men med all logik borde planet varit långt utom räckvidd för några vapen som amatörmässiga separatister i området haft tillgång till - om de inte haft mycket konkret assistans från Ryssland. Och någon med tillgång till missiler med tillräcklig räckvidd borde veta bättre än att skjuta ner ett civilt plan.

10 000 meter

För luftförsvarssystem som når över 10 000 meter, marschhöjd för civila passagerarflygplan, är ingenting man beställer hem på internet. Det är, precis som utrikesminister Carl Bildt påpekade under gårdagen, mer avancerade system än vad den svenska försvarsmakten har tillgång till.

Enligt officiella uppgifter var det inga ukrainska jaktflygplan i luften i närheten, inte heller har markbaserat luftförsvar använts av Ukraina i området.

"Terroristattack"

Den ukrainska presidenten kallar det en terroristattack, och öppnar för en bred internationell utredning. Han menar att Ukraina har radioinspelningar som bevisar att separatisterna är skyldiga. Rebellerna å sin sida påstår sig vara oskyldiga. De menar sig inte ha tillgång till den typen av vapen som krävts - uppgifter som ifrågasätts av ett flertal tunga experter.

Kort tid innan nyheten om det förlorade planet kablades ut över världen twittrade de östukrainska separatisterna ut triumferande meddelanden om att de skjutit ner ett ukrainskt militärt transportplan under dagen. Kontot som användes har i flera månader nyttjats för att sprida information från rebellstyrkorna, och har tidigare använts för att dokumentera attacker mot det ukrainska försvaret.

Raderade bilder

Men något ukrainskt plan sköts inte ner igår. Och när det stod klart att det var ett civilt plan som kraschat började meddelandena och bilderna omedelbart raderas.

För bara några veckor sedan skröt man på samma twitterkonto att man hade just ett sådant Buk-missilsystem som misstänks ha används. Ett system som har sitt ursprung i Ryssland.

I skrivande stund finns ännu inga officiella passagerarlistor, men det pratas om 23 passagerare med amerikanskt medborgarskap, tio britter och ett sextiotal holländare. Stämmer uppgifterna kommer tonen mellan Nato och Ryssland att skärpas betydligt.

Och mitt emellan ligger Sverige. Kanske inte längre politiskt, men fortfarande geografiskt. Och utan möjlighet att hävda sina intressen i en giganternas kamp.

Det är fler än Putin som har en del att tänka på i dag.