Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Tvinga unga att ta jobben

Visst finns det jobb – även för ungdomar.Foto: Theo Elias Lundgren

Brist på jobb förklarar inte all ungdomsarbetslöshet. Bovarna kan också vara lathet och fega vuxna.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

90-dagarsgarantin var Socialdemokraternas stora slagnummer i valrörelsen. Alla unga vuxna under 25 ska antingen i jobb, utbildning eller praktik inom 90 dagar. "Ingen ung ska dömas till långtidsarbetslöshet", sa statsminister Stefan Löfven när han avgav sin regeringsförklaring i veckan.

Som så ofta när det gäller vallöften äger inte regeringen den här frågan. Det gör kommunerna. De ska, om de medverkar i projektet, kartlägga alla unga i kommunen som är "utanför", kontakta dem och hjälpa dem ur utanförskapet.

På regeringen låter det ofta som om unga inte vill något hellre än att jobba och söker med ljus och lykta efter ett hederligt arbete. Riktigt så enkelt är det inte:

I onsdags skrev Göteborgs-Posten om företaget Bemanningskontoret som har anmält 100 lediga jobb, perfekta för unga, till Arbetsförmedlingen (AF). Men trots påstötningar hörde Bemanningskontoret aldrig ett pip från AF. Trots att det finns 3 300 unga i Göteborg som är öppet arbetslösa eller är i åtgärder med aktivitetsstöd.

Hur kunde det bli så? Ewa Wettermark på Arbetsförmedlingen i Göteborg gav en förklaring: Det finns helt enkelt inte "500 ungdomar som står här och hoppar högt vid den här typen av jobb." Och det hade hon full förståelse för: "Alla ungdomar är inte så sociala att de känner sig bekväma med att sitta i en kundtjänst och det kräver en del motivationsjobb för vår del."

Att pressa någon att ta ett jobb, eller söka jobb aktivt, är inte att tänka på: "Vi resonerar inte längre i form av tvång och tvinga... Det är ett förlegat synsätt på vår roll", säger Wettermark. Regeln att a-kassan ska larmas och bidrag dras in om en arbetslös inte söker jobb aktivt, tycks det tas lätt på.

Det är inte enbart brist på jobb som är problemet för 90-dagarsgarantins fotsoldater. De unga måste förmås att ta jobb som finns, även om de saknar hoppa högt-faktor, om de inte vill börja plugga. Arbetsförmedlarna måste vara resoluta. Om någon ung vägrar att aktivera sig ska aktivitetsstöd dras in, arbetsmarknadsdepartementet är mycket bestämd på den punkten. Men kommer det att ske i en verklighet där "tvång och tvinga" ses som passé?

Så fort GP:s artikel hade publicerats började telefonen ringa hos Bemanningskontoret. De fick in 47 ansökningar i ett huj.

Det finns unga som hänger på låset, som vill ha jobb. Och det är ofta de som får jobb när regeringar drömmer ihop garantier och program. Men saken är ju att – de hade fått jobb ändå.

Det är de andra, de passiva, som måste nås och väckas. Och det lär inte ske om vuxenvärlden ska tassa kring dem som ett gäng kravlösa morsor.