Ledare: Tänk smartare om studentlägenheter

KREATIVA STUDENTBOSTÄDER. Om staten skulle flytta ut myndigheter från städernas centrum skulle fler kreativa studentlägenheter kunna byggas. I Lund finns det här huset, Sveriges minsta studentbostad. På 8,8 kvadratmeter ryms pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft.
Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Terminstart på universitet. Ny start för svenska studenters bostadsjakt. Och ny start på den eviga debatten om varför det byggs så lite studentbostäder.

Värst är situationen som vanligt i Stockholmsregionen. Men frågan om studentbostäder kan inte isoleras: Byggs det fler bostäder totalt sett så blir det också fler boendealternativ för studenter.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har gett Boverket uppdraget att komma med förslag om hur regelverket kan förenklas för byggandet av studentbostäder. Utmärkt. Problemet är bara att det är att sätta bocken till trädgårdsmästare, myndigheten står ju själv bakom en stor del av byggregelkrånglet som fördyrar studentbostäderna.


Samtidigt ställer studentlobbyn Sveriges förenade studentkårer (SFS) orealistiska krav: Studenter måste kunna bo billigt, hyggligt stort, med hög standard och centralt. En ekvation som sällan går ihop.

Bostadsministerns närmaste man, statssekretare Ulf Pernbo, konstaterade i en facktidning att det är "ingen livskatastrof" för studenter att bo trångt och sakna kök. SFS gick i taket och pratade i SR:s Ekot om studenter som "andra klassens medborgare". Det tvingade i sin tur Attefall att rycka ut och bluddra om att Pernbos uttalanden var ryckta ur sitt sammanhang.

Kom igen, Attefall, det är ju precis vad saken handlar om: Studentboende är något tillfälligt och en kokvrå är ingen livskatastrof.


I Lund har AF Bostäder byggt Sveriges minsta studentbostad och skrivit ett debattinlägg mot Boverket. På 8,8 kvadratmeter ryms pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Allt till den facila hyresnivån 2 500 kronor!

Men så var det frågan om handikappanpassning. Dagens regelverk för tillgänglighet innebär att en etta kräver 25 kvadratmeter, och hur ska en rullstolsburen student kunna hälsa på en kompis som bor på 10 kvadrat? Funktionshindrade studenters behov måste givetvis tillgodoses, men det är inte rimligt att handikappanpassa alla lägenheter.


Låt i stället, säg, var tionde lägenhet, lyda under dagens regelverk. Hyr ut dem på korttidskontrakt och när en funktionshindrad student behöver lägenheten i fråga får den nuvarande hyresgästen flytta.

För Stockholms del finns chansen att slå flera flugor i en smäll. Studenter behöver bostäder. City behöver en betydligt mer levande stadsmiljö, medan de segregerade förorterna behöver fler kontorsarbetsplatser där de anställda köper olika servicetjänster, äter lunch och fikar.

Och lösningen?

Staten flyttar ut ett antal myndigheter från centrala Stockholm till Rinkeby, Tensta och andra förorter. De trista kontorskomplexen byggs om till levande och kreativa studentlägenheter. Det kostar, naturligtvis, men de stora vinsterna för stadsmiljön, livet och jobben i förorterna överstiger med råge notan för omvandling till studentbostäder.

"För Stockholms del finns chansen att slå flera flugor i en smäll.