KREATIVA STUDENTBOSTÄDER. Om staten skulle flytta ut myndigheter från städernas centrum skulle fler kreativa studentlägenheter kunna byggas. I Lund finns det här huset, Sveriges minsta studentbostad. På 8,8 kvadratmeter ryms pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen
KREATIVA STUDENTBOSTÄDER. Om staten skulle flytta ut myndigheter från städernas centrum skulle fler kreativa studentlägenheter kunna byggas. I Lund finns det här huset, Sveriges minsta studentbostad. På 8,8 kvadratmeter ryms pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Foto: Ludvig Thunman/Kvp/Expressen

Ledare: Tänk smartare om studentlägenheter

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Terminstart på universitet. Ny start för svenska studenters bostadsjakt. Och ny start på den eviga debatten om varför det byggs så lite studentbostäder.

Värst är situationen som vanligt i Stockholmsregionen. Men frågan om studentbostäder kan inte isoleras: Byggs det fler bostäder totalt sett så blir det också fler boendealternativ för studenter.

Bostadsminister Stefan Attefall (KD) har gett Boverket uppdraget att komma med förslag om hur regelverket kan förenklas för byggandet av studentbostäder. Utmärkt. Problemet är bara att det är att sätta bocken till trädgårdsmästare, myndigheten står ju själv bakom en stor del av byggregelkrånglet som fördyrar studentbostäderna.

 

Samtidigt ställer studentlobbyn Sveriges förenade studentkårer (SFS) orealistiska krav: Studenter måste kunna bo billigt, hyggligt stort, med hög standard och centralt. En ekvation som sällan går ihop.

Bostadsministerns närmaste man, statssekretare Ulf Pernbo, konstaterade i en facktidning att det är "ingen livskatastrof" för studenter att bo trångt och sakna kök. SFS gick i taket och pratade i SR:s Ekot om studenter som "andra klassens medborgare". Det tvingade i sin tur Attefall att rycka ut och bluddra om att Pernbos uttalanden var ryckta ur sitt sammanhang.

Kom igen, Attefall, det är ju precis vad saken handlar om: Studentboende är något tillfälligt och en kokvrå är ingen livskatastrof.

 

I Lund har AF Bostäder byggt Sveriges minsta studentbostad och skrivit ett debattinlägg mot Boverket. På 8,8 kvadratmeter ryms pentry, toa, dusch, arbetsbord, köksbord och sovloft. Allt till den facila hyresnivån 2 500 kronor!

Men så var det frågan om handikappanpassning. Dagens regelverk för tillgänglighet innebär att en etta kräver 25 kvadratmeter, och hur ska en rullstolsburen student kunna hälsa på en kompis som bor på 10 kvadrat? Funktionshindrade studenters behov måste givetvis tillgodoses, men det är inte rimligt att handikappanpassa alla lägenheter.

 

Låt i stället, säg, var tionde lägenhet, lyda under dagens regelverk. Hyr ut dem på korttidskontrakt och när en funktionshindrad student behöver lägenheten i fråga får den nuvarande hyresgästen flytta.

För Stockholms del finns chansen att slå flera flugor i en smäll. Studenter behöver bostäder. City behöver en betydligt mer levande stadsmiljö, medan de segregerade förorterna behöver fler kontorsarbetsplatser där de anställda köper olika servicetjänster, äter lunch och fikar.

Och lösningen?

Staten flyttar ut ett antal myndigheter från centrala Stockholm till Rinkeby, Tensta och andra förorter. De trista kontorskomplexen byggs om till levande och kreativa studentlägenheter. Det kostar, naturligtvis, men de stora vinsterna för stadsmiljön, livet och jobben i förorterna överstiger med råge notan för omvandling till studentbostäder.

"För Stockholms del finns chansen att slå flera flugor i en smäll.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag