Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Misstänkta på för fria fötter

SAMSYN. När Polisen larmar Migrationsverket om att asylsökande är misstänkt kriminella finns all anledning att allvarligt överväga att låsa in dem under prövningstiden.Foto: Tomas Leprince

En 28-årig syrier har åtalats för folkrättsbrott och synnerligen grov misshandel. Det är Södertörns tingsrätt som tar hand om målet, mannen har uppehållstillstånd i Sverige sedan 2013. Men brotten ska ha inträffat i Syrien året före.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett av bevisen är en film som åklagarna hävdar visar hur den misstänkte mannen är med och grovt misshandlar en bunden fånge.

Åtal för krigsförbrytelser i utlandet är ovanliga i Sverige. Det här är det första som handlar om inbördeskriget i Syrien.

Det borde rimligen bli fler. Dels därför att några hundra män har åkt dit från Sverige för att kriga för terroristorganisationen IS, och några av dem lär komma hem levande. Dels därför att det bland de asylsökande från Syrien, och andra länder, finns krigsförbrytare.

Det är svårt för personalen vid Migrationsverket att upptäcka förövarna. Det är ju inte så att den asylsökande skryter med att han skjutit bundna fångar eller våldtagit kvinnor inför deras släktingar. Men magasinet Neo berättar om hur en expertgrupp inom verket i fjol föreläste för handläggarna vid asylprövningsenheterna om vikten att göra noggranna utredningar. Just med tanke på alla grymma dåd som har utförts i Syrien. Av alla sidor.

Migrationsverket har inte satt utredningskvaliteten före kvantiteten. Med tanke på mängden asylsökande är det begripligt, men inte ursäktligt. Så mycket värre då att tjänstemännen då inte agerar när de får larm - av polisen.

Sydsvenskan rapporterar att gränspolisen i Skåne är urless på Migrationsverkets hantering av misstänkt kriminella asylsökande, sådana som är uppförda på spärrlistor av polismyndigheterna inom Schengenområdet.

På Malmö Airport landade förra året 100 personer som enligt EU-regementet ska nekas inträde. 33 av dem sökte asyl, vilket var och en har rätt att göra. Polisen föreslog Migrationsverket att personerna skulle hållas i förvar. Bara två låstes in.

"Regeringen säger att vi ska upprätthålla gränskontrollen till hundra procent samtidigt som en annan statlig myndighet inte verkar tycka att det vi gör är viktigt", säger Leif Fransson, chef vid gränspolisen i Skåne till Sydsvenskan.

Migrationsverkets Staffan Ponnert avfärdar polisens beskrivning. I Sydsvenskan förklarar han: "Att vara SIS-spärrad är i sig inte grund för förvar. Visserligen finns grunden 'risk för fortsatt brottslighet' men då ska vi ha väldigt mycket på fötterna."

Sverige ska hålla hårt på rättsäkerheten. Men det är inte det samma som att tro alla människor om gott. Eller ont. Det handlar om att agera när problem upptäcks. Oavsett om det gäller de stora mängderna "bortappade" pass eller inresande kriminella.

Inrikesminister Anders Ygeman har lovat lösa passfrågan. Nu är det dags att se till att Polisen och Migrationsverket skaffar sig en samsyn på hur misstänkta utländska brottslingar ska hanteras. Att blunda är inget godtagbart alternativ.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.