Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

LEDARE: Judehatet får aldrig ursäktas

När israeliska Maccabi Haifa mötte franska Lille i Österrike stormades planen av turkiska och palestinska unga män som började slåss med de israeliska spelarna. Foto: Imago Sportfotodienst

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det var länge sedan antisemitiska slagord skanderades på gatorna i Tyskland. Men nu händer det igen.

I samband med protesterna mot kriget i Gaza har tyska demonstranter skrikit ut sitt hat mot judar. En imam i en moské i Neukölln i Berlin bad i en predikan häromveckan Gud att "döda varenda en" av "sionistjudarna". I grannlandet Österrike stormades förra veckan fotbollsplanen när franska Lille mötte israeliska Maccabi Haifa.

Unga män med Palestinaflaggor hoppade på spelarna i det israeliska laget. I Storbritannien uppges de antisemitiska hatbrotten ha fördubblats den senaste tiden. Och i Frankrike har butiker ägda av judar vandaliserats av antisemitiska mobbar.

Också här i Sverige har Israels angrepp mot Gaza medfört att de antisemitiska glåporden och hoten mot judarna har ökat, enligt Judiska centralrådet. Stefan Löfvens medarbetare var tvungna att ta bort det Facebookinlägg där partiledaren i försiktiga ordalag uttalade sig om kriget på grund av det judehat som grasserade i kommentarerna.

De många kommentarer som hyllade Hitlers utrotning av judar visade tydligt att antisemitismen i hög grad lever i Sverige 2014.

Europas judar lever alltid farligt när Israelkonflikten eskalerar. Den upptrappning som nu syns över hela kontinenten märktes av även 2009, i samband med Israels förra invasion av Gaza. Men den underliggande antisemitismen är konstant och kommer fortsätta att visa sitt fula ansikte även när det pågående kriget är över.

Det är knappt 70 år sedan andra världskriget tog slut och det är inte så att Europas inneboende antisemitism i ett slag upphörde när Nazityskland kapitulerade. Därtill har nynazistiska grupper de senaste 30 åren återuppväckt den våldsamma antisemitismen. Samtidigt har en ny form av antisemitisk opinion, med koppling till Mellanöstern, uppstått i Europa.

Den har i hög grad bidragit till den senaste tidens hatvåg. Det är till stor del unga män med familjebakgrund i Mellanöstern med omnejd som har ingått i de antisemitiska mobbar som synts på kontinenten. Liksom alla slags extremister är de få och knappast representativa för ett större kollektiv. Men de utgör ändå ett allvarligt problem för europeiska judar.

I flertalet länder i arabvärlden är antisemitismen rumsren och ständigt närvarande i offentligheten. Den antisemitiska propagandan gör ingen skillnad på landet Israel och judar i allmänhet, de båda termerna används synonymt för att beskriva all världens ondska. Det är inte förvånande att dessa attityder har kommit att förstärka den redan existerande antisemitismen i Europa.

Till grund för hatet ligger indoktrinering, fördomar och okunskap och sådant kan motverkas med folkbildning. Svenska ungdomar, oavsett bakgrund, måste lära sig att genomskåda det gift som är antisemitismen. Antisemitismen måste alltid mötas med nolltolerans, oavsett vem det är som ger uttryck för den.