Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Ledare: Höj blickarna från myntfacket

Partiledardebatten visade vilka partier som har problem nu och vilka som kan få det efter valet. Foto: Jens L'Estrade

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tre män med guldbyxor diskuterade framtiden med tre män och en kvinna med mycket små portmonnäer. Mandatperiodens sista partiledardebatt visade på vilka som har partier som har problem nu och vilka som kan komma att få det efter valet.

Socialdemokraternas och allianspartiernas svårigheter är att de i ord utmålar gigantiska skillnader i utfall av politik som i kronor skiljer sig högst beskedligt. Faktum är att de närmar sig öresnivå.

Mikael Damberg förklarade å Stefan Löfvens vägnar att det är regeringen Reinfeldt skattesänkningspolitik som lett till skolkrisen. Alldeles bortsett från att analysen är stollig - den sorgliga skolutvecklingen har pågått mycket länge - så lär inte 500 miljoner kronor mer om året till de skolor som har "tuffast förutsättningar och låga resultat" lösa krisen.

120 miljarder i skolan

Insatsen behöver inte vara fel. Men den är på marginalen. Kommunernas utgifter för grundskola och gymnasium ligger på över 120 miljarder om året. Socialdemokraterna ska även lappa ihop den sjukvård som påstås falla sönder genom ett statsbidrag om två miljarder kronor, och som andel blir det lite mer. Men det ska ses i relation till en omsättning inom landstingens hälso- och sjukvård på 290 miljarder kronor.

Nu är dessvärre inte det största oppositionspartiet ensamt om att ägna sig åt pluttpolitik. Regeringspartierna har samma fokus. Moderatledare Fredrik Reinfeldts löften om fler jobb i Samhall för funktionshindrade är bra, att fler ska komma i fråga för starta-eget-bidrag kan kanske också vara något. Men inte får det heller väljarna att säga: ja, men då så, nu är mitt val enklare.

Socialdemokraterna och allianspartierna bör ägna sommarlovet åt att hitta i alla fall en fråga var där de tillåter sig att tänka större och längre än små extra statsbidrag i de närmaste budgeterna.

Partiernas sommarläxa

Guldbyxegrabbarna har motsatt problem. De vet inte vad en vanlig fyraåring har lärt sig, det gäller att sortera på sin önskelista. Annars slutar det i tårar.

Miljöpartiet och Vänsterpartiet bör ta sig som sommarläxa att göra turordningslistor för i vilken ordning allt det goda ska genomföras - om de får vara med och styra efter valet. Sverigedemokraterna borde också göra hemuppgiften, mest för sin egen skull. De bör inte och lär inte få mer inflytande, oavsett valresultat.

Att lova allt utan urskiljning kan straffa sig redan vid valurnorna. Och definitivt senare, när det visar sig att drömmen om ett nytt sätt att leva nästan bara blev tomma ord. Dessutom, vad det gäller att bränna pengar finns det en oöverträffad partiledare - Fi:s Gudrun Schyman.

Debatterna blir inte utopiskt flummiga om också S och de borgerliga höjer blicken från myntfacket. Diskussionerna blir inte gråpragmatiska om V och MP säger några krav är viktigare än andra. Tvärtom vore det att visa väljarna respekt. Att se dem i ögonen och ta dem på allvar.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!