Miljöminister Andreas Carlgren under invigningen av Kosterhavets Nationalpark. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och här finns också Sveriges enda korallrev. Foto: Lennart Rehnman
Miljöminister Andreas Carlgren under invigningen av Kosterhavets Nationalpark. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och här finns också Sveriges enda korallrev.  Foto: Lennart Rehnman

Ledare: Greenpeace gör Carlgrens jobb

Publicerad
Uppdaterad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Sverige fick i går sin första marina nationalpark.
Kosterhavet är ett utmärkt val. Det är Sveriges mest artrika havsmiljö och hemmet för förunderliga, unika varelser som armfotingen och kosterpiprensaren. Här finns också Sveriges enda korallrev. Men frågan är vilket skydd Kosterhavets artrikedom egentligen har fått.
Trots nationalparksstatusen kommer yrkesfisket att fortgå som vanligt i området. Enligt en överenskommelse med yrkesfiskarna är visserligen sex minimala områden, med bland annat korallrev, fredade från trålning. Men Greenpeace påpekade i går på SvD:s Brännpunkt att korallrev har påtrålats efter att överenskommelsen kom till. Dessutom menar många marinbiologer att även den trålning som sker utanför reven kan skada organismerna i de känsliga miljöerna, genom sedimenten de virvlar upp.
Miljöminister Andreas Carlgren är i vanlig ordning obekymrad.

Nyligen hävdade han ju att satsningen på den gigantiska motorvägen "Förbifart Stockholm" är miljövänlig eftersom sträckan kommer att trafikeras av ännu ej uppfunna utsläppsfria bilar. Samma loja optimism kännetecknar hans syn på Kosterhavet och andra marina reservat. Han menar, till skillnad från flertalet sakkunniga, att det juridiska skyddet mot skadligt yrkesfiske är tillräckligt.
Greenpeace krävde i går att Carlgren i konsekvensens namn ska göra potentiellt skadlig fiske i Kosterhavet tillståndspliktigt. Om så inte sker erbjöd sig organisationen att placera ut trålhinder. Det har Greenpeace redan gjort i Fladen och Lilla Middelgrund i Kattegatt, som precis som Kosterhavet är så kallade Natura 2000-områden.

Sverige är enligt EU-direktiv skyldigt att skydda dessa miljöer. Skillnaden mellan Kosterhavet och områdena i Kattegatt är att det förra helt ligger inom svenskt vatten. Därmed har Sverige betydligt större möjligheter att reglera fisket där. Men miljöministern tycks lika ointresserad i båda fallen. Det är visserligen ingen lätt uppgift att skydda de marina reservaten, vilket beror på EU:s idiotiska fiskepolitik. Den innebär att yrkesfisket ska ha tillträde även till miljöer som är skyddade enligt EU:s, i sammanhanget underordnade, miljöpolitik. Men en driven miljöpolitiker kapitulerar inte för att arbetet är svårt. Det gör däremot Andreas Carlgren. Han och regeringen borde ta strid för våra marina reservat. Det skulle även yrkesfiskarna tjäna på. Åtskillig forskning visar att marina reservat som fredas från fiske kraftigt ökar fiskbestånden omkring.
Det är bra att Greenpeace skyddar havsmiljöerna med sina stenblock men samtidigt pinsamt att en ideell förening måste göra regeringens jobb. Andreas Carlgren är en sällsynt dålig företrädare för en regering som säger sig prioritera havsmiljön.
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag