De här människorna är i allmänhet äldre. Och de är i många fall totalt olämpliga som bilförare. Ibland inser de det själva eller blir övertalade av anhöriga att låta bli bilen. Men det finns också ett antal som obekymrat kör vidare och utsätter sig själva och andra för livsfara. Det kan de göra eftersom körkort ytterst sällan dras in.
Förra året var det bara 2 500 körkort som drogs in av hälsoskäl vilket uppenbarligen är ett antal tusen för få.
Sverige är det enda landet i Norden där äldre bilförare inte behöver genomgå hälsokontroller. I stället har läkarna en plikt att rapportera "olämpliga" automobilister till Transportstyrelsen. Tidigare räckte det att anmäla de "uppenbart olämpliga".
Ändringen syftade till att fler olämpliga bilförare skulle rapporteras. Ändå drogs ovanligt få körkort in förra året. Läkarna drar sig fortfarande för att anmäla.
Att förklara för någon att dennes liv som bilförare är över är tungt. Bilkörandet är för många förutom en praktisk nödvändighet också en del av identiteten som självständig vuxen.
Många läkare tycker att den förtroliga relationen med patienten tar skada av anmälningsplikten. Så de låter bli att anmäla och råder i stället patienten att inte köra bil. Det är en högst osäker metod. Somliga tycker att de bättre än doktorn kan avgöra sin körförmåga.
Om Sverige är extremt åt ena hållet är Schweiz extremt åt det andra. Där måste alla 70-plussare årligen testa sin hälsa för att få behålla körkortet. Det är ett oerhört resurskrävande och alldeles för ingripande system. De allra flesta fortsätter att vara goda bilförare även efter 70. Men de trafikfaror som finns måste vi kunna komma åt. Vi har på goda grunder lagt stora resurser på att bekämpa rattonykterhet. En dement bilist kan vara minst lika farlig som en alkoholpåverkad.
Ändå går år efter år utan att politikerna gör något åt problemet. Ett enkelt sätt att se till att fler körkort dras in vore att ta bort läkarnas möjlighet enligt körkortslagen att förlita sig på att patienten låter bli att köra. Läkarna skulle säkerligen motsätta sig en sådan förändring.
Oket skulle kunna mildras om skyldigheten gällde att remittera patienten till vidare trafikmedicinsk utredning, i stället för att anmäla direkt till Transportstyrelsen. På så sätt skulle läkarens roll i sammanhanget bli mer renodlat medicinsk. Läkarna är ju vana vid att skriva remisser.
Det faktum att vi lever allt längre kommer göra att vägarna fylls av bilister som fyllt både 80 och 90 och det i sig är inget som helst problem. Men antalet dementa och på andra sätt medicinskt olämpliga bilförare kommer därmed också att öka och det måste vi göra något åt.