Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare Expressen: Huvudlös aggression

Nytt uppror. Risken är att Israels angrepp mot Gaza kommer att utlösa en ny intifada, med våld och upplopp över landet.
Foto: Mohammed Saber / Epa / Tt

Raketerna fortsätter att regna över södra Israel samtidigt som tunga  bomber faller över Gaza. Ytligt sett är det enkelt att spåra roten till  den senaste tidens oroligheter.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Allt började med att tre israeliska tonåringar på Västbanken blev bortförda och mördade, ett illdåd som Israel besvarade med militära insatser och ett gäng huliganer hämnades genom att bränna ihjäl en palestinsk pojke. Men om inte dessa mord hade skett skulle säkerligen någon annan händelse ha utlöst den välbekanta våldsspiral som nu härjar i Israel igen. Spänningarna i luften har varit så starka, så länge. Palestinierna på västbanken har sett den geografiska möjligheten till en egen statsbildning ryckas undan, bit för bit.

De israeliska araberna har länge pressats av allt starkare markeringar och hot från högerfanatiker. Och israelerna i den södra delen av landet har fått vänja sig vid att en raket när som helst kan slå ner, i hemmet, på arbetsplatsen eller på barnens dagis. För israeler i allmänhet är det svårt att tro att deras rätt att existera någonsin kommer att erkännas av den omkringliggande arabvärlden. Det finns bränsle för våldsamheter som eskalerar långt bortom det vi hittills har sett.

Israels intensiva bombningar av det tätbefolkade Gaza, som oundvikligen medför omfattande civila dödsoffer, riskerar att sätta hela landet i brand. Enligt uppgifter i israelisk press föreslog det israeliska militäretablissemanget betydligt mildare insatser.

De avsevärt mindre intelligenta människorna i Israels högerregering valde i stället att sätta sin tro till en definitiv militär lösning på raketbeskjutningarna från Gaza. Politikerna tror, till skillnad från militärerna, fortfarande att Israel kan bli säkert bara man använder extra mycket våld, bara man sårar fienden tillräckligt allvarligt. I stället ser Israel nu till att palestinierna sluter upp bakom Hamas medan en ny generation fylls av hat mot landet.

Hamas bär ett tungt ansvar för den död och förödelse som sveper över Gaza. De vet mycket väl vad deras ondskefulla försök att döda civila israeler leder till. Men som högteknologisk militär stormakt kan Israel inte undgå det största ansvaret. Hamas rostiga raketer kan inte jämföras med de sofistikerade israeliska vapnen; något som tydligt avspeglas i dödssiffrorna för respektive sida.

Risken är att de israeliska angreppen mot Gaza kommer att utlösa en ny intifada, med våld och upplopp över landet. Det är möjligt att den israeliska regeringen tycker att det är ett pris värt att betala. Att de räknar med att i kraft av sin militära överlägsenhet kunna skada fienden tillräckligt djupt utan att själv behöva lida alltför stora förluster vid en intifada. Men ett sådant Israel, i permanent krig och med allt större synder på sitt samvete, kunde inte ligga längre ifrån den dröm som staten grundades på.