PAPPALEDIG. FP-ledaren Jan Björklund vill införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Foto: Robin Aron
PAPPALEDIG. FP-ledaren Jan Björklund vill införa en tredje pappamånad i föräldraförsäkringen. Foto: Robin Aron

Ledare Expressen: Björklund på rätt väg

Publicerad

En gång i tiden var idén om en tredje pappamånad ytterst främmande för Jan Björklund. Det var med motvilja han accepterade de två som redan fanns.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För ett par år sedan bytte folkpartiledaren oväntat åsikt i frågan men utan att riktigt vilja stå upp för sin nya uppfattning. Nu har den tredje pappamånaden blivit en central valfråga för Folkpartiet och Jan Björklund argumenterar för den i varje tal, senast i Göteborg i går. Det är glädjande.

Sverige har kommit långt i fråga om jämställdhet mellan könen men på två sammanflätade områden går det för långsamt: Kvinnor står för en alldeles för stor del av hushållsarbetet och kvinnor har, trots sin framfart på universitetens prestigeutbildningar, för svårt att göra karriär.


En viktig förklaring till dessa mönster finns i statistiken över uttaget av föräldrapenning. Fram till dess att barnen fyller två år, och i allmänhet börjar förskolan, tar männen bara ut 17 procent.

Det är ofta under den tiden ojämställdhet grundläggs i relationer. Mamman som är hemma blir den som bäst känner barnens och hushållens behov medan mannen etablerar sig som en husligt halvanalfabetisk familjeförsörjare.

Mamman får svår att hinna med krävande jobb. Hon vabbar och jobbar deltid - han gör karriär.

Eftersom Sverige är ett land som ambitiöst strävar efter jämställdhet mellan könen är det orimligt att vi har en socialförsäkring som bidrar till dessa mönster.

När det talas om att göra föräldraförsäkringen mer individuell hörs alltid arga konservativa rop om att familjen ska lämnas i fred. Men föräldraförsäkringens själva existens medför ju att familjerna inte lämnas i fred. Och samhällets intresse i försäkringen ligger i att såväl män som kvinnor ska ha råd att bli föräldrar. Försäkringen är knuten till föräldraskapet och det är därför rimligt att den är knuten till båda föräldrarna.


En tredje pappamånad räcker inte långt om flertalet mammor fortfarande skulle ta ut den resterande ledigheten. Men en extra månad skulle åtminstone vara ett steg i rätt riktning. Och med tanke på hur förtvivlat rädda politikerna är för att röra i föräldraförsäkringen får man glädjas åt det lilla. En tredje månad framstår som politiskt realistisk.

Tunga moderater som Anders Borg har tagit ställning för fler pappamånader.

Stefan Löfven har också vid flera tillfällen ställt sig positiv till en sådan reform. Oavsett utgången av höstens val bör det finnas goda förutsättningar för riksdagen att genom ett brett beslut ta detta lilla steg framåt.

Förhoppningsvis skulle reformen göra det mer normalt för pappor att vara hemma och på lite sikt bana väg för en verkligt jämställd föräldraförsäkring.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag