Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Det (s)ka löna sig - att inte jobba

INTE ETT ORD INNAN VALET. Finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har höjt skatten för pensionärer som jobbar och sänkt den för pensionärer som inte gör det. Bara ett tecken på att det är ajöken till arbetslinjen. Foto: Lisa Mattisson

De rödgröna har presenterat en serie skatteförslag. Om de sedan blir verklighet återstår att se. Regeringen måste få grönt ljus av Vänsterpartiet. Och i december väntar en riktig budgetrysare i riksdagen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skatteförslagen är en spegelbild av regeringen, de är defensiva och motsägelsefulla. Av Miljöpartiets hårt marknadsförda "gröna skatteprofil" märks knappast något.

En stark och enig regering hade rivstartat och inte tvekat för impopulära skatteförändringar. Ju tidigare under en mandatperiod besvärliga frågor kan hanteras, desto bättre på sikt för en sittande regering. Den tesen bygger på att väljarna med tiden tenderar både att glömma och acceptera den förda politiken.

Världens högsta marginalskatter ska nu bli ännu högre. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden bedöms enligt S och MP vara "alldeles för rik" och måste därför betala 60 kronor i skatt för varje ny intjänad hundralapp. Det är orimligt. Och inte minst när samma regering accepterar att miljardärer slipper förmögenhetsskatt, och att miljardärernas arvingar inte behöver betala en spänn i arvsskatt.

Magdalena Andersson vill sänka skatten för pensionärer som inte jobbar med 2 miljarder kronor, men samtidigt höja skatten för pensionärer som jobbar med 2,34 miljarder med en "särskild löneskatt". Någon måste naturligtvis betala för denna skattehöjning. Finansdepartementet skriver det rakt ut i sin promemoria: Den särskilda löneskatten kommer att övervältras på lönekostnaderna "i form av lägre löner för hela lönekollektivet."

 

Var det någon väljare som var informerad om att Andersson skulle debutera som lönesänkare? Nej, inte ett ord om detta i partiets valmanifest. Inte heller något om att marginalskatten ska höjas vid inkomster över 36 000 kronor och att fler måste betala statlig skatt.

De rödgröna tänker höja skatten på bekämpningsmedel, naturgrus och avfall. Här har alltså MP fått bestämma, skulle man förledas tro. Fel. Dessa punktskatter för bättre miljö ska nämligen bara inflationsjusteras!

I vårbudgeten flaggade alliansregeringen för höjda tobaksskatter. Då motsatte sig S högljutt att skatten på snus skulle höjas mer än den på cigarretter. Magdalena Andersson konstaterade då - syrligt - att hon "inte hade sett några forskningsrapporter" om att det blivit farligare att snusa. Vilka sensationella forskningsrapporter har hon sett nu när hon vill höja snusskatten med 12 procent, men nöjer sig med 6 procent på cigaretter?

 

Magdalena Andersson vågar helt enkelt inte tillräckligt. Vad hände med det gamla slagnumret grön skatteväxling? I stället för höjda miljöskatter är det hittills just arbete som beskattas. Regeringen vågar tydligen inte höja bensinskatten trots alla tidigare attacker på alliansens klimatpolitik.

Inte törs man heller göra något åt de generösa ränteavdragen som eldar på bolånebrasan. Snart når röken emellertid Finansdepartementet. Och då tvingas finansministern rycka ut i panik och föreslå en långsam - och sund - avtrappning av ränteavdragen.