INTE ETT ORD INNAN VALET. Finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har höjt skatten för pensionärer som jobbar och sänkt den för pensionärer som inte gör det. Bara ett tecken på att det är ajöken till arbetslinjen. Foto: Lisa Mattisson
INTE ETT ORD INNAN VALET. Finansminister Magdalena Andersson (S) tillsammans med finansmarknadsminister Per Bolund (MP) har höjt skatten för pensionärer som jobbar och sänkt den för pensionärer som inte gör det. Bara ett tecken på att det är ajöken till arbetslinjen.  Foto: Lisa Mattisson

Ledare: Det (s)ka löna sig - att inte jobba

Publicerad

De rödgröna har presenterat en serie skatteförslag. Om de sedan blir verklighet återstår att se. Regeringen måste få grönt ljus av Vänsterpartiet. Och i december väntar en riktig budgetrysare i riksdagen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Skatteförslagen är en spegelbild av regeringen, de är defensiva och motsägelsefulla. Av Miljöpartiets hårt marknadsförda "gröna skatteprofil" märks knappast något.

En stark och enig regering hade rivstartat och inte tvekat för impopulära skatteförändringar. Ju tidigare under en mandatperiod besvärliga frågor kan hanteras, desto bättre på sikt för en sittande regering. Den tesen bygger på att väljarna med tiden tenderar både att glömma och acceptera den förda politiken.

Världens högsta marginalskatter ska nu bli ännu högre. Den som tjänar 50 000 kronor i månaden bedöms enligt S och MP vara "alldeles för rik" och måste därför betala 60 kronor i skatt för varje ny intjänad hundralapp. Det är orimligt. Och inte minst när samma regering accepterar att miljardärer slipper förmögenhetsskatt, och att miljardärernas arvingar inte behöver betala en spänn i arvsskatt.

Magdalena Andersson vill sänka skatten för pensionärer som inte jobbar med 2 miljarder kronor, men samtidigt höja skatten för pensionärer som jobbar med 2,34 miljarder med en "särskild löneskatt". Någon måste naturligtvis betala för denna skattehöjning. Finansdepartementet skriver det rakt ut i sin promemoria: Den särskilda löneskatten kommer att övervältras på lönekostnaderna "i form av lägre löner för hela lönekollektivet."

 

Var det någon väljare som var informerad om att Andersson skulle debutera som lönesänkare? Nej, inte ett ord om detta i partiets valmanifest. Inte heller något om att marginalskatten ska höjas vid inkomster över 36 000 kronor och att fler måste betala statlig skatt.

De rödgröna tänker höja skatten på bekämpningsmedel, naturgrus och avfall. Här har alltså MP fått bestämma, skulle man förledas tro. Fel. Dessa punktskatter för bättre miljö ska nämligen bara inflationsjusteras!

I vårbudgeten flaggade alliansregeringen för höjda tobaksskatter. Då motsatte sig S högljutt att skatten på snus skulle höjas mer än den på cigarretter. Magdalena Andersson konstaterade då - syrligt - att hon "inte hade sett några forskningsrapporter" om att det blivit farligare att snusa. Vilka sensationella forskningsrapporter har hon sett nu när hon vill höja snusskatten med 12 procent, men nöjer sig med 6 procent på cigaretter?

 

Magdalena Andersson vågar helt enkelt inte tillräckligt. Vad hände med det gamla slagnumret grön skatteväxling? I stället för höjda miljöskatter är det hittills just arbete som beskattas. Regeringen vågar tydligen inte höja bensinskatten trots alla tidigare attacker på alliansens klimatpolitik.

Inte törs man heller göra något åt de generösa ränteavdragen som eldar på bolånebrasan. Snart når röken emellertid Finansdepartementet. Och då tvingas finansministern rycka ut i panik och föreslå en långsam - och sund - avtrappning av ränteavdragen.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag