Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ledare: Cancervård ska gå före a-kassa

Satsa mer på vården. En jämlik vård och mer resurser till cancerläkemedel är viktigare än höjd a-kassa.
Foto: Vincent Hazat

Alla är faktiskt inte slav under partipiskan i den moderata riksdagsgruppen. Finn Bengtsson har deklarerat att han inte känner sig bunden av decemberöverenskommelsen. Och i egenskap av ledamot i Socialförsäkringsutredningen förespråkar han nu höjd a-kassa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Men genast kom protester från andra moderata riksdagsledamöter. Johan Forssell, vice ordförande i socialförsäkringsutskottet och Moderaternas talesperson, påpekar att det inte är partiets representanter i utredningen som bestämmer partilinjen.

Må så vara. Men Finn Bengtsson har rätt i sak när han förespråkar att sjuk- och arbetslöshetsförsäkringen bör samordnas. Det är nämligen svårt att hitta argument för varför ett offentligt finansierat skyddsnät för inkomstbortfall ska vara förmånligare än det andra.

Dessutom är dessa försäkringssystem kommunicerande kärl. När det lönar sig bättre att vara sjukskriven än att gå på a-kassa ökar också sjukskrivningarna.

Socialdemokrater som predikar rättvisa har aldrig lyckats förklara det motsägelsefulla i att en obligatorisk offentligfinansierad sjukförsäkring är ett signum för välfärdsstaten Sverige, medan arbetslöshetsförsäkringen måste förbli frivillig. Trots att alla som inte är med ändå tvingas betala försäkringen via den så kallade arbetsmarknadsavgiften i de sociala avgifterna.

S anser att det är viktigare att skydda det fackliga egenintresset – a-kassan som rekryteringsinstrument – än arbetslösa svenskars ekonomiska trygghet. Det enfaldiga gnället om att alliansen stod för flykten från a-kassan är tröttsamt. För det står Stefan Löfven fritt att vilken dag som helst föreslå allmän och obligatorisk a-kassa.

Nåväl. Moderaten Finn Bengtsson har dock fel när han tycker att det ska finnas en garanti för prisutvecklingen i försäkringarna. Att bygga in en indexering är lika med att placera en bomb i statsbudgeten. Sjukskrivningarna bland tjänstemännen på finans- departementets budgetavdelning skulle öka dramatiskt.

För det är lätt att bli utbränd inför det faktum att utgiftsautomatik inte går att förena med budgetbalans eller det nuvarande överskottsmålet. Vi behöver inte heller fråga oss om pensionärsorganisationerna skulle kräva indexering av pensionerna. Svaret är givet. Eller om det organiserade kommunintresset i SKL skulle efterlysa indexerade statsbidrag.

Visst behöver taken i a-kassan höjas, men pressen på de offentliga finanserna – i en mycket nära framtid – är så stark att skarpa prioriteringar måste göras. Den gamla stora skattehöjarvägen är stängd, oavsett vad Jonas Sjöstedt påstår.

Under budgetsaneringen på 1990-talet löd slagordet från Göran Persson och Socialdemokraterna: Verksamheten går före transfereringarna! Budskapet är lika giltigt i dag och betyder konkret: En jämlik vård och mer budgetpengar till svindyra cancerläkemedel är viktigare än höjd sjukersättning eller a-kassa.

Ansvarsfulla fackförbund erbjuder i dag kompletterande sjuk- och arbetslöshetsförsäkringar. Det borde alla göra. För det kan aldrig bli som förr.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.