Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ledare: Biffa upp polisen där det smäller

På söndagsmorgonen hände det igen, ytterligare en granat small av i Malmö. Nu behöver polisen få de resurserna och den förstärkning som behövs. Foto: Peo Möller

Polisen måste biffa upp permanent där det skjuts och kastas granater. Annars får vi se samma ökning som för bilbränder.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På söndagsmorgonen vaknade invånarna vid Värnhem i Malmö av att det small. Ytterligare en granat, den åttonde i staden under sommaren. Ett tiotal bilar fick skador.

Ett par timmat tidigare hade en 24-årig man stökat vid restaurangbåten prins Bernhard. Malmöpolisen råkade komma förbi och hjälpte ordningsvakterna när mannen inte lät sig avvisas utan motstånd. Poliserna kollade den gripnes väska – där låg ett skarpladdat vapen.

Samtidigt i Göteborg. Nio bilar eldas upp, sju av dem i Tynnered. Anlagda bränder, tror polisen. Det var inte intressant nog att plats på P4 Göteborgs hemsida.

Faktum är anlagda bilbränder blivit så vanliga att de ofta väcker ringa uppmärksamhet. Omfattningen har nära trefaldigats på 15 år. 1,3 bilar per 10 000 invånare, räknar brandkåren med.

En del bilbränder handlar om försäkringsbedrägerier. Andra är led i territoriekrig mellan kriminella gäng. Och så har vi de, ännu, småbrottsliga unga som gör det bara för att de kan.

Bilar brinner över allt. Men de flesta uppeldade fordonen har stått parkerade i bostadsområden som är präglade av låg egenförsörjning, låg utbildning och en mängd andra uttryck för otrygghet. Det är där mopedister trakasserar laglydiga grannar. Det är där invånarna inte har något av värde i vinds- och källarförråd efter otaliga inbrott. Det är därifrån man flyttar om man får råd.

Alla dessa områden – oavsett om de ligger i Eskilstuna, Borlänge eller i storstäderna – har präglats av projekt. Med eller utan EU-pengar. Det har varit satsningar med namn som "Tryggare Tynnered" och "Trygg, vacker stad" i samma område. Polisen har också haft projekt med närpoliser till och från. Utan större effekt. Bilbränder har blivit en ny normalitet.

Det är illa. Det är ännu värre om beväpnade kriminella och granatattacker också kommer att ses som en del av vardagen, allra helst för dem som bor i redan utsatta områden.

Inrikesminister Anders Ygeman sa på söndagen, apropå den senaste granatchocken i Malmö, att situationen är oacceptabel och att polisen lokalt ska få den förstärkning av Nationella operativa avdelningen (Noa, tidigare Rikskrim) som man begärt.

Men polisen i dessa områden behöver mer än tillfällig förstärkning. De behöver mer kvalificerad personal permanent. Ygeman påpekar, helt korrekt, att Sverige aldrig haft så många poliser som nu. Men de måste få ägna sig åt rätt saker. Absolut prioritet måste vara att stoppa det eskalerande våldet.

Rikspolitikerna kan göra sitt. Främst genom att inte hitta på nya brottsrubriceringar, som nedskräpningsförseelse. I stället bör de ta bort lagstiftning som kräver polisarbete, som lagen om danstillstånd.

Polisen måste få koncentrera krafterna på brott som verkligen hotar tilliten och tryggheten.