Hon kallades röda Theresa May för förslaget om höjd minimilön. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Hon kallades röda Theresa May för förslaget om höjd minimilön. Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Läxan från May: Vansinne lita på opinionsmätningar

Publicerad

Theresa Mays tid som premiärminister kan bli kort. Det vore ingen förlust för feminismen utan en könsneutral självklarhet - den som söker personligt stöd och tappar mandat vinner bara fiender.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Theresa May spelade högt och förlorade. Mandattappet för de regerande konservativa Tories är inte stort, men den egna majoriteten från 2015 försvann. När själva Mays avsikt med valet var att skaffa ett starkt personligt mandat och partiet tvärtom tappade viktiga mandat blir det i längden svårt att sitta kvar.

May har talat om att valet handlade om ett stärkt mandat att förhandla tufft med EU. Men när även Labour är för ett utträde, vilket var givet på förhand, blir det inte mycket till debatt om det. I ett nationellt val blir det aldrig en stor fråga hur mycket ett tullavtal med EU ska likna dagens tullunion.

Valrörelsen har självklart handlat om nationella frågor och Tories hade inte förberett sig. Valmanifestet innehöll synnerligen detaljerade förslag till omfördelningen av ökande kostnader för äldreomsorg inom pensionärskollektivet. En del därav var att pensionärer med större tillgångarna än 900 000 kronor - och det har nästan alla med lägenhet eller hus i växande städer och byar - skulle betala för omsorgen genom att staten tar inteckningar i fastigheten. Ramaskri följde. Öknamnet var givet - demensskatt.

Lojala partiarbetare kunde inte förklara och försvara förslaget. Än mindre kärnsympatisörer. Efter fyra dagar tog Theresa May tillbaka förslaget, i alla fall halvt om halvt. 

Partier som går till val på förslag som är kontroversiella måste ha förankrat dem brett i partiet och helst i god tid. Även om sociala medier - som Labour varit duktigare på att använda i valkampanjen - spelar allt större roll är vardagssamtalen på jobbet och bland vänner viktigare för att forma åsikter. Kan de starka partisympatisörerna inte förklara vitsen med det egna partiets politik så får det följdverkningar.

Där hamnade Theresa May. Eftersom hon gick till val med uttalat syfte att kraftig kunna peka med hela handen var det illa att hon viftade lite hit och dit i valrörelsen. Och när hon dessutom duckade att ta valdebatter i tv blev det ännu ett tecken på feghet och svaghet - rakt motsatt Tories budskap om att hon och partiet är modigt och starkt.

Proteströsterna hamnade hos Labour denna gång

Labours framgångar bör inte ses som ett stöd för ett det ekonomiskt vansinniga valprogrammet utan i huvudsak som proteströster. Tidigare kunde folk protestera genom UKIP, men när EU-utträdet är bestämt finns inget kvar av det partiet. Alternativet blev Labour, för en del i hopp om att Jeremy Corbyn ändå skulle genomföra det mesta av alla välfärdslöften, för andra i hopp om att de flesta parlamentsledamöter för Labour tycker nästan lika illa om Corbyns politik som förut och därför sätter stopp för excesserna.

Trots valfiaskot siktar Theresa May på att regera vidare, med stöd av DUP - unionistpartiet i Nordirland. Det är ett skakigt regeringsunderlag. Men den verkliga turbulensen kommer att uppstå inom Tories. En hel del parlamentsledamöter har redan sagt att May måste avgå, och partiledare har utmanats förr. 

För Brexit-förhandlingarna med EU - som inleds 19 juni -innebär valutgången inte nödvändigtvis större skillnader i sak. Däremot kan det bli förseningar.  

May trodde hon var en lågoddsare. Så kan det gå när man litar på opinionsundersökningar. Det är alltid riskabelt.

Ännu farligare är att inbilla sig att lyckan står den djärve bi. Det kan den göra, men man måste jobba hårt och genomtänkt för att turen ska stanna på ens sida.

 

Läs också:

Håll tassarna borta från sociala medier, Theresa May

Hellre May än rosaröd drömmare i Storbritannien 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag