Foto: Bertil Ericson/Tt
 Foto: Bertil Ericson/Tt

Låtsas inte som att integration är enkelt

Publicerad

Om integrationen inte fungerar - då kommer människor att upptäcka det, oavsett hur många presskonferenser med hashtags regeringen fyrar av.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Det här kommer att gå!" Med de orden, och med kärvt eftertryck, avslutade statsminister Stefan Löfven (S) torsdagens presskonferens om flyktingmottagandet, som gick under rubriken "Sverige tillsammans".

Förra veckan fick Löfven hård kritik för att han inte visade ledarskap i en tid som väldigt många uppfattar som extraordinär.

I brist på statsmannaskap från landets ledning tydde sig folk till mer eller mindre osannolika idoler: Angela Merkel och Hans Rosling.

Men nu skulle regeringen stiga fram och visa att den har utvecklingen i sin hand. Statsminister Löfven och hans flankerande ministrar, Ylva Johansson, Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke, gjorde dock ett kardinalfel. De försökte få det svåra att låta alldeles för enkelt.

Nu vänder det, sa Stefan Löfven, nu ska alla nyanlända snabbt komma ut i jobb. Ja. nu är snabbspåret på gång och vi satsar på validering, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Alla barn ska få tidiga insatser i skolan, sa utbildningsminister Fridolin (MP). Och nu ska vi kanalisera den senaste tidens solidaritet, och DO ska få 10 miljoner, sa demokratiminister Bah Kuhnke (MP).

Samtidigt kunde den samhällsintresserade läsa nyheten om att sysselsättningsgapet mellan svenskar och utrikes födda i själva verket har ökat. Ungdomar och de som står nära arbetsmarknaden får jobb medan gruppen arbetslösa, födda utanför Europa, ökar.

Det borde Stefan Löfven ha erkänt och i saklig, kompetent ton resonerat kring, i stället för att låta som om det finns ett hittills oanvänt jobbtrollspö undangömt i Rosenbad.

Snabbspår för utbildade i all ära, men Ylva Johansson borde inte låta som om det är den stora lösningen på jobbfrågan. Hon tog upp farmacevtsnabbspåret, men det handlar om runt 200 jobb. Det är, som Svenskt näringslivs Carola Lemne sagt, "en droppe i havet" sett till att det måste skapas 400 000 nya jobb för att Sverige ska nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

De som har en användbar utbildning är inte problemet. Problemet är den stora andel som har låg utbildning eller knappt någon alls.

Gustav Fridolin nämnde inte lärarbristen. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var inte ens på plats. Det, i sig, illustrerar bostadskrisens magnitud: bäst att inte prata om den. I synnerhet inte när regeringen vill att alla kommuner ska börja ta emot flyktingar.


Den senaste veckan har svenska folkets solidaritet med Mellanösterns flyktingar flödat. Det borde Löfven ha utnyttjat. Han borde inte ha kört på med sitt valkampanjiga "Nu vänder det". I stället borde han ärligt ha sagt, "Jobben, bostadsfrågan, det är oerhört komplicerade saker. Vi har inte alla svar ännu, men vi återkommer. Vi är redo att ompröva allt och slakta heliga kor för att lösa detta.".

Om integrationen inte fungerar - då kommer människor att upptäcka det, oavsett hur många presskonferenser med hashtags regeringen fyrar av. Tycker människor dessutom att regeringen pratar strunt, då blir det ett problem i sig.

 

Läs också:

 

Luftslott är det sista flyktingarna behöver.

 

Lyssna på Hans Rosling, Löfven

 

Orkar vi öppna våra hjärtan på riktigt?

 

 

Följ ledarsida på Facebook för fler tips om ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag