Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låtsas inte som att integration är enkelt

Foto: Bertil Ericson/Tt

Om integrationen inte fungerar - då kommer människor att upptäcka det, oavsett hur många presskonferenser med hashtags regeringen fyrar av.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Det här kommer att gå!" Med de orden, och med kärvt eftertryck, avslutade statsminister Stefan Löfven (S) torsdagens presskonferens om flyktingmottagandet, som gick under rubriken "Sverige tillsammans".

Förra veckan fick Löfven hård kritik för att han inte visade ledarskap i en tid som väldigt många uppfattar som extraordinär.

I brist på statsmannaskap från landets ledning tydde sig folk till mer eller mindre osannolika idoler: Angela Merkel och Hans Rosling.

Men nu skulle regeringen stiga fram och visa att den har utvecklingen i sin hand. Statsminister Löfven och hans flankerande ministrar, Ylva Johansson, Gustav Fridolin och Alice Bah Kuhnke, gjorde dock ett kardinalfel. De försökte få det svåra att låta alldeles för enkelt.

Nu vänder det, sa Stefan Löfven, nu ska alla nyanlända snabbt komma ut i jobb. Ja. nu är snabbspåret på gång och vi satsar på validering, sa arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S). Alla barn ska få tidiga insatser i skolan, sa utbildningsminister Fridolin (MP). Och nu ska vi kanalisera den senaste tidens solidaritet, och DO ska få 10 miljoner, sa demokratiminister Bah Kuhnke (MP).

Samtidigt kunde den samhällsintresserade läsa nyheten om att sysselsättningsgapet mellan svenskar och utrikes födda i själva verket har ökat. Ungdomar och de som står nära arbetsmarknaden får jobb medan gruppen arbetslösa, födda utanför Europa, ökar.

Det borde Stefan Löfven ha erkänt och i saklig, kompetent ton resonerat kring, i stället för att låta som om det finns ett hittills oanvänt jobbtrollspö undangömt i Rosenbad.

Snabbspår för utbildade i all ära, men Ylva Johansson borde inte låta som om det är den stora lösningen på jobbfrågan. Hon tog upp farmacevtsnabbspåret, men det handlar om runt 200 jobb. Det är, som Svenskt näringslivs Carola Lemne sagt, "en droppe i havet" sett till att det måste skapas 400 000 nya jobb för att Sverige ska nå målet om EU:s lägsta arbetslöshet.

De som har en användbar utbildning är inte problemet. Problemet är den stora andel som har låg utbildning eller knappt någon alls.

Gustav Fridolin nämnde inte lärarbristen. Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) var inte ens på plats. Det, i sig, illustrerar bostadskrisens magnitud: bäst att inte prata om den. I synnerhet inte när regeringen vill att alla kommuner ska börja ta emot flyktingar.


Den senaste veckan har svenska folkets solidaritet med Mellanösterns flyktingar flödat. Det borde Löfven ha utnyttjat. Han borde inte ha kört på med sitt valkampanjiga "Nu vänder det". I stället borde han ärligt ha sagt, "Jobben, bostadsfrågan, det är oerhört komplicerade saker. Vi har inte alla svar ännu, men vi återkommer. Vi är redo att ompröva allt och slakta heliga kor för att lösa detta.".

Om integrationen inte fungerar - då kommer människor att upptäcka det, oavsett hur många presskonferenser med hashtags regeringen fyrar av. Tycker människor dessutom att regeringen pratar strunt, då blir det ett problem i sig.

 

Läs också:

 

Luftslott är det sista flyktingarna behöver.

 

Lyssna på Hans Rosling, Löfven

 

Orkar vi öppna våra hjärtan på riktigt?

 

 

Följ ledarsida på Facebook för fler tips om ledare och krönikor.