Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt Toulouse bli en väckarklocka

DÖDAD. Myriam Monsonego, 7, dotter till Ozar Hatorah-skolans rektor, sköts ihjäl av den misstänkte mördaren Mohammed Merah.
Foto: FLASH90

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Toulouse-terroristen Mohammed Merah, som i går sköts ihjäl av fransk polis, uppges ha varit djupt insyltad i jihadistiska miljöer. Vare sig han ensamt planerade sin massaker på en judisk skola eller inte så var han inte ensam i sin övertygelse.

Han var inte ensam om sitt judehat, och om sin föreställning om att judar, till och med små barn, är legitima måltavlor på grund av konflikten i Mellanöstern. Judehatet har funnits i tusentals år, och haft många skepnader och förevändningar. Det dominerande antisemitiska uttrycket i dag är det kollektiva skuldbeläggandet av alla judar för det som sker i Israel.

Runt om i världen angrips människor bara för att de är judar. Synagogor attackeras och hotas. Och Sverige är långtifrån förskonat från detta hat. Antalet anmälda antisemitiska hatbrott har ökat de senaste åren. Många svenska judar vågar inte bära synliga religiösa symboler, av rädsla för våldsamma påhopp. Värst är situationen i Malmö, som judar flyr på grund av de omfattande trakasserierna. Terrordådet i Frankrike måste bli en väckarklocka. Det kan inte uteslutas att det även i Sverige finns judehatare som menar allvar med sina dödshot. Några av dem som ropar glåpord efter judar i Malmö kan vara beredda att gå betydligt längre än så. Därför måste all antisemitism bekämpas kompromisslöst.

Men Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu har ständigt svävat på målet i diskussionen om stadens antisemitism. I stället för att förbehållslöst fördöma angreppen på judar har han vid flera tillfällen indirekt gett Israel skulden för judehatet. Istället för att förklara att Malmö aldrig någonsin accepterar hatbrott mot judar, oavsett vad de tycker om Israels politik, har han i sammanhanget uppmanat judiska församlingen att ta avstånd från landets styre.


I det senaste numret av Magasinet Neo fortsätter han på samma sliriga spår. Han påstår att Sverigedemokraterna har "infiltrerat" stadens judiska församling utan andra belägg än ett felaktigt påstående om att SD-riksdagsmannen Kent Ekeroth ska ha varit på dess möten. Att Malmös kommunalråd grundlöst påstår att en religiös församling som redan lever under ständiga hot har en nära koppling till Sveriges mest avskydda parti är utomordentligt allvarligt.

De antisemitiska idéer som florerar i Europa, och stärks av influenser från arabvärlden, är smittsamma. Därför är det farligt när ledande politiska företrädare inte kan hålla rågången i debatten om Israel. Det ger legitimitet åt antisemitismen. Judehatet får aldrig bortförklaras och viftas undan. De som gör att judiska européer år 2012 fortfarande inte kan leva i trygghet måste bekämpas utan pardon.