Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt (S)-fifflet i Sigtuna bli en varning till väljarna

Kommunalrådet Anders Johansson (S) syntes på enorma affischer i Sigtuna i valrörelsen 2010. Nu har SVT avslöjat att det var byggbolaget Peab som betalade för affischerna.
Foto: SVT / SVT
Foto: TT NYHETSBYRÅN

En hemlig pakt mellan Socialdemokraterna, en byggjätte och en lokal ledare för en inflytelserik folkgrupp har avslöjats i Sigtuna. Sverige har inte råd att blunda för korruptionen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”Alla smörjde alla”. Så beskriver en tidigare anställd vid byggbolaget Peab bostad kulturen i Sigtuna när socialdemokratin styrde för tio år sedan. Redan 2017 kunde Uppdrag granskning avslöja att Socialdemokraterna hade låtit den syrisk-ortodoxa församlingen köpa en tomt att bygga kyrka på för bara en krona – trots att marken var värd över sex miljoner. Hela affären osade röstköp, men kommunen friades i domstol från misstankarna om att man gynnat en enskild eftersom församlingen byggt en samlingslokal som andra föreningar kan hyra. Att bara två föreningar – utöver arbetarekommunen – gjort det är en annan sak.

Som tack fick S i Sigtuna finfina gåvor till valrörelsen 2010 av byggbolaget: Två valstugor till ett värde av 386 000 kronor, och enorma valaffischer med kommunalrådets nuna.

Nu har SVT grävt vidare och funnit att byggjätten Peab, som byggde kyrkan, varit del av pakten. Kommunstyrelsens ordförande, Anders Johansson (S) som numera heter Sandén, hade täta kontakter både med Peab bostads vd Tomas Andersson och med en ledare inom den syrianska gruppen – faktiskt så täta att de tre reste på solsemester tillsammans. 

Enligt programmet gjorde kommunledningen upp på förhand med Peab om att företaget skulle bygga bostäder, som kommunen sedan skulle köpa – i strid med lagen om offentlig upphandling. 

Som tack fick S i Sigtuna finfina gåvor till valrörelsen 2010 av byggbolaget: Två valstugor till ett värde av 386 000 kronor, och enorma valaffischer med kommunalrådets nuna. Det är åtminstone så det ser ut. Fakturan för valstugorna gick till Peab, och det finns inget spår av att kostnaden vidarefakturerades i partiets egen bokföring. 

Den nuvarande S-ledningen försöker lägga hela skulden på Anders Johansson, som avgick 2013. Men det verkar mycket osannolikt att ingen annan – varken internrevisorer, styrelseledamöter eller personal – har märkt att partiet inte har betalat för valstugorna, eller varit ovetande om att det var Peab som beställde affischerna. 

Det är kommuninvånarna som förlorar när konkurrensen sätts ur spel och deras skattekronor plötsligt inte räcker lika långt som de borde.

Röstköp, fiffel vid upphandlingar och väntjänster är inte unikt för Sigtuna. De senaste åren har liknande affärer rullats upp i kommuner runtom i riket. Inför valet 2018 erbjöds Moderaterna i Botkyrka 3000 röster i utbyte mot bygglov för en ny moské. I Landskrona skräddarsyddes en upphandling så att enbart ett bolag som drevs av arbetsmarknadschefens barn kunde komma i fråga. På Lidingö lejde förvaltningschefen in en gammal kompis som konsult efter en rekordkort utlysningstid – blott 24 timmar. 

Korruptionen är ett hot som måste tas på allvar. Det är kommuninvånarna som förlorar när konkurrensen sätts ur spel och deras skattekronor plötsligt inte räcker lika långt som de borde. När det finns misstankar om att vissa företag eller grupper särbehandlas urholkar fifflet tilliten till samhället.

”Låt utvecklingen fortsätta!” var budskapet på mutaffischerna. Nu får man hoppas att Kommunsverige lär av det varnande exemplet Sigtuna. Utvecklingen mot mer utbredd korruption måste stoppas.