Britterna sätter i gång redan nästa vecka. De godkände Pfizers vaccin i onsdags.
EU:s beslut dröjer några veckor till, men tyskarna har redan tagit flygplatser, mässhallar och konsertlokaler i anspråk.
Till Sverige kommer de första doserna med lite tur efter trettonhelgen.
Då väntar en logistisk utmaning av episka mått.
På papperet är förutsättningarna goda. Sveriges befolkning är en åttondel av Tysklands och en sjättedel av Storbritanniens. Och hundratusentals svenskar tar sprutor mot influensa, tbe och mässlingen varje år.
Samtidigt liknar detta vaccinationsprojekt inget annat. Regionerna som ansvarar för implementeringen måste förbereda sig för långt större volymer än normalt, i realtid. Bara de prioriterade grupperna omfattar 2,6 miljoner människor. Olika vaccin kräver olika transport- och förvaringslösningar, och exakt vilken typ regionerna får vet ingen ännu.
Pfizers vaccin kräver till exempel dyra specialfrysar som regionerna inte vill upphandla i onödan. Astra Zenecas kan förvaras i vanliga kylskåp men tycks än så länge vara mindre effektivt.
Haveriet med testerna under våren och hösten visar dessutom hur fel det kan gå när ansvarsfördelningen inte fungerar och alla kan skylla på alla.
En utdragen smitta kostar mer än dyra specialkylar.
En upprepning av det debaclet måste undvikas till varje pris. Regeringen, som ansvarar för upphandling av vaccinet, måste vara extremt tydlig med att regionernas kostnader kommer att täckas av staten. En utdragen smitta kostar långt mer än dyra specialkylar. Sverige har råd.
Och regionerna, som ansvarar för upphandling av övrig utrustning, måste ta all hjälp de kan för att vaccinerna så många som möjligt så snabbt det går.
Det betyder i klarspråk att lägga ut vaccinationerna på entreprenad i högre grad än många av dem verkar planera för.
De stora privata mottagningarna ger redan runt en halv miljon vaccinationsdoser per år, mest mot tropiska sjukdomar. De har smittsäkra lokaler och specialiserade sjuksköterskor. De två största har totalt 60 mottagningar runtom i landet.
Även nätläkare och möjligen även tandvårdsbolag bör ges chansen. De förra har gjort ett utmärkt jobb med covid-testerna. Och att ge en vaccination är faktiskt inte väsensskilt från att bedöva käken. Socialstyrelsen kan snabbutreda.
Vårdcentralerna och sjukhusen har helt enkelt inte resurserna som krävs i dagsläget, oavsett vad Folkhälsomyndigheten säger. Och ju fler platser där folk kan vaccinera sig, desto kortare blir köerna och persontransporterna. Det minskar risken för smittspridning, så att vårdpersonalen kan fokusera på att förebygga viruset i stället för att ta hand om fler sjuka.
De nya vaccinen är i mångt och mycket en triumf för samarbetet mellan det offentliga och privata.
Låt implementeringen bli detsamma.