Foto: Cornelia Nordström
 Foto: Cornelia Nordström

Låt männen föda barn

Publicerad
Uppdaterad
I somras födde Thomas Beatie sitt andra barn, en välskapt liten pojke.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Thomas Beatie har fött två barn. Foto: BULLS
Hans första graviditet gjorde honom världskänd. Den skäggige Thomas extremt exponerade gravidmage väckte stor förundran, viss beundran - men framför allt hat, äckel och vrede. Thomas hade förstört ordningen och många kände sig förolämpade av det. Hur vågar han/hon/det kalla sig man? frågade man sig. En man föder inte barn!
Människor har ett behov av att hålla fast vid vissa självklara, gemensamma uppfattningar för att den märkliga tillvaron ska gå ihop.
Ett av de mest grundläggande koncepten handlar om vad som är man respektive kvinna och när det rubbas faller somligas värld samman. Man vet liksom inte vad man ska tro längre.
Thomas hade inte för avsikt att rasera världsbilder. Han ville bara ha barn. Det hade han velat sedan han själv var ett. Så när han genomgick sin könskorrigering valde han att behålla livmodern. I Oregon, en av USA:s mest liberala delstater, är det möjligt. Om Thomas vore svensk hade han däremot varit tvungen att göra det för honom omöjliga valet mellan barn och könsbyte.
Här måste trans- och intersexuella personer steriliseras för att få livsviktig, ofta livräddande, behandling.
Steriliseringstvånget är inte medicinskt motiverat. Det är inte farligt att kunna få barn i sitt "nya" kön. Men det är "förvirrande", enligt lagstiftningen. Liksom alltför konstigt och äckligt, får man anta.
Europarådet anser att tvångssteriliseringarna av transsexuella bryter mot Europakonventionen. Nästan alla partier tycker att könstillhörighetslagen från 1972 är förlegad. Men eftersom Kristdemokraterna äger frågan händer ingenting.
Det har gått tre år sedan Göran Hägglund fick könstillhörighetsutredningen på sitt bord. Han verkar ha slängt ut den genom fönstret. Det finns inte ens en antydan till proposition i sikte. För regeringen är det här explosiva frågor. Alla utom Kristdemokraterna och vissa moderater vill ha bort steriliseringstvånget.
Kristdemokraterna tycker att det är fel att överhuvudtaget tala om tvång i sammanhanget.
Göran Hägglunds politiskt sakkunniga Joakim Pettersson förklarade i gårdagens "P1 Morgon" att man kan välja att inte byta kön om man prompt vill ha bestämmanderätt över sin reproduktivitet.
Det är nog så många uppfattar det. Att man väljer könsbyte ungefär som man väljer att göra silikonbröst. Att det är en lyxgrej för pervon eller kanske rentav en trend. Men det är skrämmande att någon som handlägger frågorna i regeringskansliet har så dålig kunskap om vad transsexualism innebär. Han behöver bara titta i självmordsstatistiken för transsexuella för att inse att det är en fråga om liv och död.
Man kan inte välja bort att vara transsexuell. Vi borde vid det här laget veta bättre än att sterilisera människor som råkar var skapta på "fel" sätt.
Regeringen lär inte känna av någon panik. Ytterst få är transsexuella. Och det är inte många som bryr sig om dem som är det. Det här kommer knappast att bli en valfråga. Men det är en viktig samvetsfråga.
Alldeles för viktigt för att Kristdemokraterna ska få komma undan med sitt obstruerande.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag