DET SKA KOSTA. Beslutet att skattekollektivet ska stå för finansieringen av polisinsatser vid fotbollsmatcher är populistiskt. Det ska kosta att smutsa ner. Foto: Nils Petter Nilsson
DET SKA KOSTA. Beslutet att skattekollektivet ska stå för finansieringen av polisinsatser vid fotbollsmatcher är populistiskt. Det ska kosta att smutsa ner. Foto: Nils Petter Nilsson

Låt klubbarna ta polisnotan

Publicerad
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Politiker brukar tala om "välfärdens kärna". Inte minst allianspartierna är förtjusta i detta begrepp: Välfärdens kärna måste värnas, brukar de säga, vi har inte råd att lägga skattepengar på perifera ting.

Men vad består då välfärdens kärna i? Jo, vård-skola-fotboll, tydligen. I går blev det nämligen klart att underhållningsföretagen i sportens värld återigen ska slippa betala för polisnotan. Det är polisen, det vill säga skattekollektivet, som ska stå för finansiering. Tycker regeringen.

Det är ett populistiskt beslut regeringen har fattat så här ett år före valet. Alliansen backar från sin egen linje, för det var så sent som 2011 som det beslutades att polisen skulle börja ta betalt för sin övervakning av sport- och kulturevenmang som drivs i vinstsyfte.

 

Det var ett ganska självklart beslut, tyckte många, med tanke på att elitklubbarna - som tar allra störst polisresurser i anspråk - omsätter hundratals miljoner kronor. Spelarna tjänar multum. Men en hel del svenskar gick i taket. Inte bara fanatiska sportfans utan allmänna lokalpatrioter runtom i riket som tycker att hemmalagets öden och välgång är angelägen storpolitik. Bland dem återfinns förstås politiker.

Visst finns det problem med den kortlivade ordning som nu går i graven. Det gäller framför allt den egendomliga regeln att bara klubbar som bildat aktiebolag är betalningsskyldiga till polisen, medan så kallade ideella klubbar slipper betala. Men den regeln kan man ändra så att samtliga klubbar i de högsta divisionerna åläggs att betala för sig.

Det ska kosta att smutsa ner, säger man inom miljöpolitiken. Samma sak bör givetvis gälla här. Huliganism är inte en naturlig del av arenaidrotterna - fråga bara en amerikansk basebollfan, som knappt kan föreställa sig hur någon kommer på tanken att slåss och förstöra bara för att några grabbar lirar boll inför publik. Huliganismen har ingen plats på eller vid arenorna, och de som ska och kan göra något för att utrota problemet är klubbarna.

 

När dessa klubbar får stå för ordningskostnaderna, har de all anledning att jobba hårt och långsiktigt mot huliganismen. Men om de kan skjuta över kostnaden på polis och samhälle minskar incitamenten naturligtvis.

Så blir det nu. Vid nyår återgår vi av allt att döma till ordningen att polisens budgetar dräneras medan klubbdirektörerna kan gnugga händerna.

Ynkligt, regeringen.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag