Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt Irans bombplaner i Paris bli en väckarklocka

Det låter som manuset till en Bond-film, men enligt franska myndigheter var det Iran som låg bakom den avvärjda bombattacken i Paris i juni.
I helgen stängde dansk polis gränsen till Sverige, samt vägar och broar till Själland, för att stoppa ett attentat mot exil-iranier. Foto: NILS MEILVANG / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Den iranska underrättelsetjänsten planerade ett bombdåd i en Parisförort i juni, och hot mot exiliranier stängde ned halva Danmark i helgen. EU måste svara på diktaturernas smutsiga spionspel.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En hemgjord bomb skulle placeras ut vid ett politiskt möte som den iranska exil-oppositionen höll i Paris i juni, uppger franska myndigheter. Planerna avslöjades när belgisk polis grep ett iranskt par på väg mot franska gränsen – med ett halvt kilo sprängmedel och en detonator gömd i en necessär. 

Paret ska ha planerat att slå till mot ett möte med Nationella motståndsrådet för Iran (NCRI), en paraplyorganisation för iranska oppositionella, där så många som 25 000 personer deltog. 

Iran hotar oppositionella – långt utanför landets gränser

Irans utrikesminister, Mohammad Javad Zarif, har svarat att det är de oppositionella själva som ligger bakom komplotten – för att förstöra president Rouhanis Europabesök. "Ett ondskefullt trick under falsk flagg" kallade han det på Twitter.

Men franska myndigheter är säkra på sin sak. Attentatet beordrades av Irans biträdande minister för underrättelse och planerades av en ambassadanställd i Wien, uppger källor till Reuters. Den utpekade diplomaten greps under en semesterresa i Tyskland, och sitter nu häktad i väntan på att utlämnas. Personer som kopplas till iransk underrättelsetjänst har fått sina bankkonton frusna. 

Bombplanerna i Paris är inte det enda fallet där hot har riktats mot exiliranier på europeisk mark: I fredags stängde dansk polis både gränsen till Sverige och broarna till Själland – på grund av risken för ett nära förestående attentat mot danskiranier som tillhör ASMLA (Arab Struggle Movement for the Liberation of Ahwaz). 

Det är oacceptabelt att auktoritära stater använder sina underrättelsetjänster för att sätta skräck i diasporagrupper i Europa. Ändå verkar det bli allt vanligare.

EU:s svar på Skripal-attacken borde bli regel

Nervgiftsattacken mot Sergej och Julia Skripal i Salisbury – som var så klumpigt genomförd att ytterligare en kvinna, Dawn Sturgess, fick sätta livet till – utfördes av två officerare från ryska underrättelsetjänsten. Det visade den granskande sajten Bellingcat nyligen genom att analysera fotografier från ryska militärakademier och gamla pass. 

Den turkiska underrättelsetjänsten, MIT, lejde å sin sida gängkriminella för att mörda anhängare till Gülenrörelsen i Danmark, avslöjade Ekot i våras. Larm om liknande upplägg – där MIT lagt ut kontrakt på att misshandla och kidnappa misshagliga personer – har tidigare kommit från Tyskland och Schweiz.

Att spioner från skurkstater reser runt i Europa för att utföra beställningsmord och planera terrordåd låter som manuset till en Bondfilm. Men hur bisarrt det än låter kan hoten mot diasporagrupper inte avfärdas.

Efter Salisbury-attacken agerade EU resolut med en kraftfull, gemensam markering mot Ryssland. Det var utmärkt. Alltför ofta är unionen splittrad och långsam när den ska svara på provokationer.

Med auktoritära ledare måste man prata maktspråk, det är det enda språk de förstår.

 

Läs också: 

Dags att stoppa Turkiets spioncentraler i Sverige 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!