Tre sprängningar i Malmö – på ett dygn. Och det mindre än en vecka efter det stora sprängattentatet mot ett bostadshus i Linköping, där fler än 200 lägenheter skadades och två personer fick uppsöka sjukhus.
Nyligen kom statistik från Brå som visade att antalet sprängattentat har ökat jämfört med förra året – från januari till april 2018 anmäldes totalt 49 sprängningar, men under samma period i år var den siffran uppe i 75.
Det är inte bara gängkriminella som drabbas av våldet. Under de senaste åren har flera oskyldiga dött – för att de råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt. Den 22-årige lärarstudenten som sköts ”av misstag”, eftersom gärningsmannen trodde att han var en annan. Den 63-årige pappan som dog när en osäkrad handgranat som kriminella lämnat efter sig briserade. Den åttaårige pojke som dog när någon kastade in en handgranat i lägenheten där han var på besök.
Gängen har lätt att rekrytera nya medlemmar
Det är ren tur att dödsoffren inte är fler. Ta explosionen i entrén till ett bostadshus i Rosengård natten till onsdag: ”Jag ser barnskor som ligger utslängda framför entrén, en entré som är totalt splittrad”, beskrev SR-reportern Ann-Marie Lindqvist scenen. Tänk om någon hade varit på väg ut i trapphuset, eller stått i hissen, när det small?
När justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade sprängningarna i P1 Morgon sade han att det viktigaste är att ”få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan”.
Det har han naturligtvis rätt i – men problemet är att det hela tiden fylls på med nya gängmedlemmar: ”Bakom varje person som grips finns ett tio-femtontal som vill ta dennes plats”, varnade rikspolischef Anders Thornberg i ett brev till justitiedepartementet i november.
Det regeringen har gjort hittills har varit för lite, för sent. Avgörande reformer som exempelvis datalagring drogs i långbänk under förra mandatperioden. Satsningen på rättsväsendets alla delar har också dröjt på tok för länge. Först nu satsar man på Kriminalvården – när häktena redan varit överfulla under hela våren.
Kraftfull offensiv behövs
Det krävs en kraftfull offensiv från hela samhället för att stoppa våldsvågen. Här är några exempel på åtgärder:
Sprid det framgångsrika arbetssättet med snabbare lagföring till hela landet.
Se till att unga lagöverträdare möts av snabba och tydliga reaktioner.
Tillåt kronvittnen och anonyma vittnen och utred förbuds- och visitationszoner.
Reformera rättegångsbalken i syfte att minska straffrabatter och bedöma återfall hårdare.
Avlasta polisen – låt exempelvis ordningsvakter hantera de 60 000 fyllerister som måste omhändertas varje år. Och gör det attraktivt för poliser att stanna i yttre tjänst.
Ge Tullverket de resurser och befogenheter som behövs för att stoppa införseln av narkotika och vapen.
Låt inte det extrema bli normalt.