Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt inte sprängningar bli det nya normala

Ett bostadshus i Linköping blev utsatt för ett sprängattentat under fredagen. Fler än 200 lägenheter skadades och två personer fick uppsöka sjukhus.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drönarbild visar förödelsen efter den kraftiga explosionen i centrala Linköping på fredagen.
Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö utsattes för ett sprängdåd under natten till tisdagen.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre sprängningar på ett dygn i Malmö – här ett bostadshus i Rosengård. I byggnaden finns även en förskola.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ren tur att inte fler oskyldiga har dött i den våldsvåg som de kriminella gängen har satt i rörelse. Nu krävs en kraftfull offensiv från hela samhället.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tre sprängningar i Malmö – på ett dygn. Och det mindre än en vecka efter det stora sprängattentatet mot ett bostadshus i Linköping, där fler än 200 lägenheter skadades och två personer fick uppsöka sjukhus. 

Nyligen kom statistik från Brå som visade att antalet sprängattentat har ökat jämfört med förra året – från januari till april 2018 anmäldes totalt 49 sprängningar, men under samma period i år var den siffran uppe i 75. 

Det är inte bara gängkriminella som drabbas av våldet. Under de senaste åren har flera oskyldiga dött – för att de råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt. Den 22-årige lärarstudenten som sköts ”av misstag”, eftersom gärningsmannen trodde att han var en annan. Den 63-årige pappan som dog när en osäkrad handgranat som kriminella lämnat efter sig briserade. Den åttaårige pojke som dog när någon kastade in en handgranat i lägenheten där han var på besök.

Gängen har lätt att rekrytera nya medlemmar

Det är ren tur att dödsoffren inte är fler. Ta explosionen i entrén till ett bostadshus i Rosengård natten till onsdag: ”Jag ser barnskor som ligger utslängda framför entrén, en entré som är totalt splittrad, beskrev SR-reportern Ann-Marie Lindqvist scenen. Tänk om någon hade varit på väg ut i trapphuset, eller stått i hissen, när det small? 

När justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade sprängningarna i P1 Morgon sade han att det viktigaste är att ”få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan”. 

Det har han naturligtvis rätt i – men problemet är att det hela tiden fylls på med nya gängmedlemmar: ”Bakom varje person som grips finns ett tio-femtontal som vill ta dennes plats”, varnade rikspolischef Anders Thornberg i ett brev till justitiedepartementet i november.

Det regeringen har gjort hittills har varit för lite, för sent. Avgörande reformer som exempelvis datalagring drogs i långbänk under förra mandatperioden. Satsningen på rättsväsendets alla delar har också dröjt på tok för länge. Först nu satsar man på Kriminalvården – när häktena redan varit överfulla under hela våren.

Kraftfull offensiv behövs

Det krävs en kraftfull offensiv från hela samhället för att stoppa våldsvågen. Här är några exempel på åtgärder:

Sprid det framgångsrika arbetssättet med snabbare lagföring till hela landet.

Se till att unga lagöverträdare möts av snabba och tydliga reaktioner.

Tillåt kronvittnen och anonyma vittnen och utred förbuds- och visitationszoner.

Reformera rättegångsbalken i syfte att minska straffrabatter och bedöma återfall hårdare.

Avlasta polisen – låt exempelvis ordningsvakter hantera de 60 000 fyllerister som måste omhändertas varje år. Och gör det attraktivt för poliser att stanna i yttre tjänst.

Ge Tullverket de resurser och befogenheter som behövs för att stoppa införseln av narkotika och vapen. 

Låt inte det extrema bli normalt.