Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte sprängningar bli det nya normala

Ett bostadshus i Linköping blev utsatt för ett sprängattentat under fredagen. Fler än 200 lägenheter skadades och två personer fick uppsöka sjukhus.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Drönarbild visar förödelsen efter den kraftiga explosionen i centrala Linköping på fredagen.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En nattklubb på Adelgatan i centrala Malmö utsattes för ett sprängdåd under natten till tisdagen.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Tre sprängningar på ett dygn i Malmö – här ett bostadshus i Rosengård. I byggnaden finns även en förskola.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Det är ren tur att inte fler oskyldiga har dött i den våldsvåg som de kriminella gängen har satt i rörelse. Nu krävs en kraftfull offensiv från hela samhället.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Tre sprängningar i Malmö – på ett dygn. Och det mindre än en vecka efter det stora sprängattentatet mot ett bostadshus i Linköping, där fler än 200 lägenheter skadades och två personer fick uppsöka sjukhus. 

Nyligen kom statistik från Brå som visade att antalet sprängattentat har ökat jämfört med förra året – från januari till april 2018 anmäldes totalt 49 sprängningar, men under samma period i år var den siffran uppe i 75. 

Det är inte bara gängkriminella som drabbas av våldet. Under de senaste åren har flera oskyldiga dött – för att de råkade vara på fel plats vid fel tidpunkt. Den 22-årige lärarstudenten som sköts ”av misstag”, eftersom gärningsmannen trodde att han var en annan. Den 63-årige pappan som dog när en osäkrad handgranat som kriminella lämnat efter sig briserade. Den åttaårige pojke som dog när någon kastade in en handgranat i lägenheten där han var på besök.

Gängen har lätt att rekrytera nya medlemmar

Det är ren tur att dödsoffren inte är fler. Ta explosionen i entrén till ett bostadshus i Rosengård natten till onsdag: ”Jag ser barnskor som ligger utslängda framför entrén, en entré som är totalt splittrad, beskrev SR-reportern Ann-Marie Lindqvist scenen. Tänk om någon hade varit på väg ut i trapphuset, eller stått i hissen, när det small? 

När justitieminister Morgan Johansson (S) kommenterade sprängningarna i P1 Morgon sade han att det viktigaste är att ”få bort de mest brottsaktiva individerna från gatan”. 

Det har han naturligtvis rätt i – men problemet är att det hela tiden fylls på med nya gängmedlemmar: ”Bakom varje person som grips finns ett tio-femtontal som vill ta dennes plats”, varnade rikspolischef Anders Thornberg i ett brev till justitiedepartementet i november.

Det regeringen har gjort hittills har varit för lite, för sent. Avgörande reformer som exempelvis datalagring drogs i långbänk under förra mandatperioden. Satsningen på rättsväsendets alla delar har också dröjt på tok för länge. Först nu satsar man på Kriminalvården – när häktena redan varit överfulla under hela våren.

Kraftfull offensiv behövs

Det krävs en kraftfull offensiv från hela samhället för att stoppa våldsvågen. Här är några exempel på åtgärder:

Sprid det framgångsrika arbetssättet med snabbare lagföring till hela landet.

Se till att unga lagöverträdare möts av snabba och tydliga reaktioner.

Tillåt kronvittnen och anonyma vittnen och utred förbuds- och visitationszoner.

Reformera rättegångsbalken i syfte att minska straffrabatter och bedöma återfall hårdare.

Avlasta polisen – låt exempelvis ordningsvakter hantera de 60 000 fyllerister som måste omhändertas varje år. Och gör det attraktivt för poliser att stanna i yttre tjänst.

Ge Tullverket de resurser och befogenheter som behövs för att stoppa införseln av narkotika och vapen. 

Låt inte det extrema bli normalt.