Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock
 Foto: Nurphoto/Rex Shutterstock

Låt inte Spanien munkavla sitt folk

Publicerad

Den unga spanska demokratin hotas av drakoniska lagar mot demonstrationer. EU måste agera.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I höst har det gått 40 år sedan Francisco Franco dog. På några år gick Spanien från fascistdiktatur till demokrati. En sällsynt framgångssaga fullbordades.

Efter allt historiskt elände såg framtiden ljus ut. Det gör den inte längre. Få spanjorer känner att de har något att fira i höst. Den finanskris som 2008 svepte över Spanien har slagit ekonomin i spillror. Arbetslösheten ligger stadigt över 23 procent. Fattigdomen breder ut sig och människor tvingas från sina hus. Och det regerande högerpartiet Partido popular ger sig på demokratin för att kväsa det massiva missnöjet.

Vid månadsskiftet trädde den så kallade medborgarsäkerhetslagen i kraft. I folkmun kallas den "ley mordaza", munkavlelagen. Det gör den för att dess egentliga syfte är att få folk att hålla tyst – åtminstone i offentliga miljöer.

 

Lagen inför ett system med saftiga böter för "icke-godkända" demonstrationer som är tänkt att omintetgöra den proteströrelse som svept över Spanien de senaste åren. Den som deltar i en demonstration som inte polisen godkänt blir tvungen att betala från 600 euro upp till 600 000 euro, om protesten äger rum i anslutning till särskilt känslig infrastruktur. Protester omkring parlamentet ger uppemot 30 000 euro i böter.

Demonstranter kan inte förlita sig på att de har polistillstånd. Minsta avvikelse från polisens instruktioner, från någon, kan i ett slag göra demonstrationen otillåten och bötespliktig.

Lagen gör det dessutom förbjudet att sprida bilder på poliser när det kan antas äventyra deras säkerhet. I praktiken innebär det att den sortens mobilbilder som avslöjat omfattande polisbrutalitet i samband med tidigare demonstrationer kan kosta hundratusentals kronor i böter att publicera. Det är ett dråpslag mot såväl rättssäkerheten som journalistiken.

 

Den proteströrelse som regeringen vill tysta har på kort tid gjort vänsterpopulistiska Podemos till ett av Spaniens största partier. Det är ett gruvligt misstag att tro att rörelsens framfart, inför vinterns parlamentsval, kan hindras med munkavlar.

Podemos hämtar näring ur den djupa misstro spanjorerna känner mot landets politiska system, där Partido popular och Socialdemokraterna växelvis haft makten, delat upp förvaltningen mellan sig och varit föremål för ständiga korruptionsanklagelser. Munkavlelagen riskerar att göra misstron explosiv på riktigt.

Sverige och andra EU-länder måste reagera mot det som händer i Spanien. Lagen öppnar upp för storskaliga kränkningar av den yttrande- och mötesfrihet som varje medlemsstat genom EU:s rättighetsstadga och Europakonventionen är skyldiga att garantera sina medborgare.

Spanien svalde, till skillnad från Grekland, utan att trilskas den beska ordinerade medicinen mot finanskrisen. Det får inte vara ett skäl att ge landet handlingsfrihet att trampa på grundläggande rättigheter. Den unga spanska demokratin måste vara viktigare än ekonomin.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag