Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt inte S köra över er om arbetsrätten, C och L

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) försöker omtolka punkt 20 i Januariavtalet.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
För centerledaren Annie Lööf (C) är reformeringen av arbetsrätten en central del av Januariavtalet.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Liberalerna med Nyamko Sabuni i spetsen kräver precis som Centerpartiet att arbetsrätten förändras.
Foto: ALI LORESTANI / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det som har läckt ut från LAS-utredningen framstår som i grunden rimliga förslag. Centerpartiet och Liberalerna bör stå på sig när arbetarrörelsen nu mobiliserar för att kullkasta den utlovade reformen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ingen behöver längre tvivla om saken: en stor strid är under uppsegling om arbetsrätten. Inte ens coronapandemin kommer att kunna ändra på den saken. 

Nästa måndag presenteras den utredning som regeringen och samarbetspartierna tillsatte förra året om arbetsrätten, som ett led i Januariöverenskommelsen. Innehållet är politiskt explosivt. 

Enligt läckorna föreslås bland annat att fem personer ska kunna undantas från turordningsreglerna om ”sist, in först ut” och att facket inte längre ska ha rätt att ogiltigförklara uppsägningar i företag med upp till 15 anställda.

LO har redan avfärdat innehållet som en ”katastrofutredning” och använder vulgärretorik om att det skulle bli fritt fram för arbetsgivaren att göra sig av med anställda till höger och vänster. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt är om möjligt ännu argare och hotar med misstroendeförklaring om förslaget skulle läggas fram.

Socialdemokraterna har valt en mer försåtlig linje. Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) låter hälsa att ”varje steg som arbetsgivarna får i ökad flexibilitet måste mötas av ökad trygghet för löntagarna” (TT).

Men den som läser punkt 20 i Januariavtalet upptäcker snabbt att det inte finns någon täckning för den långtgående tolkningen. Vad det handlar om är att S vill ändra på förutsättningarna inför de tuffa förhandlingar som väntar om arbetsmarknadens parter misslyckas med att komma överens på egen hand i höst.

Att facket slåss för att bevara dagens ordning förvånar ingen, och är heller inget som borde skapa oro utanför arbetarrörelsens egna led. C och L bör stå på sig.

Centerpartiet och Liberalerna bör förhålla sig kallsinniga till dessa manipulationsförsök. För utredningens förslag är redan välbalanserade att döma av vad som hittills har läckt ut. 

Innehållet är långt från Centerns vision om att skrota turordningsreglerna helt och hållet för alla företag med färre än 50 anställda. Det är heller inte tal om att slopa kravet på ”saklig grund” vid uppsägningar, som det larmades om i vintras.

I dag har företag med max tio anställda rätt att göra två undantag från turordningsreglerna. Företag med fler anställda än så får inte göra ett enda. Det är en orimlig ordning. Små- och medelstora företag är sårbara vid allvarliga störningar. 

Man kan alltid diskutera om fem undantag för alla företag oavsett storlek är rätt avvägning eller om en trappstegsmodell vore att föredra. Men klart är att större företag har betydligt lättare att hantera knepiga personalärenden än små. Det gäller inte minst vid uppsägningar av personliga skäl, där facket ofta svarar med att ogiltigförklara uppsägningen oavsett sakläget.

Det finns många fördelar med ett anställningsskydd värt namnet. Personalen vågar säga ifrån när de ser missförhållanden och arbetsgivarna har incitament att investera i sina anställda i stället för att gallra bort de som inte längre är högproduktiva.

Men det gäller som sagt att hitta rätt balans. Att facket slåss för att bevara dagens ordning förvånar ingen, och är heller inget som borde skapa oro utanför arbetarrörelsens egna led. C och L bör stå på sig.