Den svenska coronastrategin sticker ut i internationella jämförelser – på gott och ont. Att hålla skolorna öppna verkar hittills ha fungerat bra, men de höga dödstalen jämfört med våra grannländer är oroande. Att löpande utvärdera alla delar av strategin är viktigt, både för att kunna justera insatserna under pågående kris och för att dra lärdom om vad som kan göras bättre nästa gång. Därför kräver oppositionen en oberoende coronakommission.
Det kan inte vänta. Ju längre tid som har gått, desto suddigare kommer beslutsfattarnas minnen att vara – och incitamenten att i efterhand rättfärdiga sina beslut desto större. Granskningen måste ske i realtid.
I april kom Riksarkivet med nya rekommendationer till myndigheterna, vilket Altinget uppmärksammat. Med anledning av corona uppmanade man myndigheterna att gallra mindre än vanligt, för att ”dokumentation från den här tiden är samhällsviktig information som måste tas tillvara och bevaras”.
Därför är det oerhört allvarligt att flera centrala aktörer på olika sätt har försökt minska insynen under krisen. Folkhälsomyndigheten slutade att föra minnesanteckningar, eftersom de kunde begäras ut av medier. Kommunerna i Region Sörmland mörkade hur smittan spreds på äldreboenden. Arbetsmiljöverket raderade mejl ”för att undvika en svår debatt” om munskydd på äldreboenden.
Mörkläggningsförsöken är ytterligare ett skäl till att få kommissionen på plats så snart som möjligt. Hur ska den i framtiden kunna granska mejl som har raderats?
Regeringen är dock ovillig. S-spinnet har varit att en utvärdering bör vänta tills krisen är över, på grund av signalvärdet: ”När man väl tillsätter en kommission så finns en uppenbar risk att vi skickar en signal att vi är igenom krisen”, sa inrikesminister Mikael Damberg till SR (19/5).
Risken för att befolkningen skulle tolka tillsättandet av en expertkommission som att krisen är avblåst torde vara liten. Signalerna om att pandemin pågår är ju desto fler. Att det fortfarande rapporteras om dussintals döda varje dag, exempelvis.
Socialdemokraterna oroar sig sannolikt för något annat: Signalen det skickar om oberoende experter skulle kritisera regeringens agerande – eller brist på handlingskraft. Eventuell kritik måste begravas till efter valet 2022.
En enad opposition har drivit fram att coronakommissionen ska tillsättas ”innan sommaren”. Men regeringen fortsätter att förhala. I veckan kom det fram att S vill att kommissionen ska rapportera sina slutsatser först i november 2022 – det vill säga efter nästa ordinarie riksdagsval.
Väljarna ska alltså inte få en rimlig chans att utkräva ansvar för pandemibekämpningen förrän i september 2026.
Det är ett cyniskt fulspel, som riskerar att sluta i att Sverige står lika illa förberett vid nästa kris som vid denna. Låt inte regeringen komma undan med det.