Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte Nobelpriset bli draghjälp åt Wallström

Utrikesminister Margot Wallström är entusiastisk inför den FN-konvention som ICAN drivit fram. Men den är allt annat än oproblematisk.
Foto: ALEXANDER LARSSON VIERTH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: / SVERIGES TELEVISION AB

ICANS:s humanistiska hållning är värd största respekt. Men lyssna inte på Nobelprisvinnarens politiska råd. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Den norska Nobelkommittén avhöll sig från rent excentriska infall i år. Fredspriset går till ICAN, en internationell rörelse för global kärnvapennedrustning. 

Få mänskliga uppfinningar skrämmer mer än kärnvapen och få geografiska namn i krigshistorien klingar mer ohyggligt än Hiroshima och Nagasaki. ICAN får Nobels fredspris för sitt arbete med att uppmärksamma de katastrofala följderna av ett kärnvapenkrig. 

Det är bara att applådera.

Men ICAN har också varit drivande bakom den FN-konvention om ett globalt kärnvapenförbud som antogs i somras. Det är ingen oproblematisk konvention.

Sverige var ett av 122 länder - inget av dem kärnvapenländer - som röstade ja till konventionen. Utrikesminister Margot Wallström (S) har lovsjungit den. 

Men regeringen Löfven vilar på hanen i fråga om nästa steg, ratificeringen. En utredning har tillsatts.

Tack och lov för det. 

Nato-länder kritiserar Sverige

USA:s Natoambassadör, Douglas Lute, har varnat för att ett svenskt undertecknande skulle "vara oförenligt med Sveriges önskan att fördjupa sitt samarbete med Nato". Nato-bjässarna Frankrike, Storbritannien och Tyskland har också kritiserat det svenska engagemanget för konventionen. Vårt säkerhetspolitiska läge är hotat. 

Natoländerna har inga planer på att skrota sina kärnvapen. De ses som mer nödvändiga än på många decennier på grund av Rysslands ökade aggressivitet. 

Ryssland älskar kärnvapen och hymlar inte med det, tvärtom. Rysk militär övar simulerade kärnvapenanfall - långfredagen 2013 var målen Stockholm och Sydsverige. Danmark har hotats öppet med kärnvapenanfall av den ryska ambassadören.  

Den ryska kärnvapenarsenalen har moderniserats och lagren av taktiska kärnvapen sväller. Medan strategiska kärnvapen kan utplåna hela städer à la "War Games" är de mindre taktiska kärnvapnen snarare ämnade att användas som större bomber på slagfältet.

Denna "deeskalering" är farlig eftersom den sänker tröskeln mellan konventionella vapen och kärnvapen. Användningen av kärnvapen hotar att normaliseras.

Mot den bakgrunden, och med erfarenhet av Nordkoreas agerande, vore det huvudlöst av västvärlden att försöka "gå före" genom att kärnvapennedrusta.  

Den nya FN-konventionen är utopisk

Men även om Putin plötsligt dök upp i psykedeliska batikbyxor med ett stort peace-märke på tröjan och även om Kim Jong-Un blev kväkare över en natt och varenda kärnvapen kastades på sophögen, skulle kärnvapenhotet inte vara förbi. 

Det blir allt lättare att tillverka kärnvapen. En för ögonblicket kärnvapenfri värld skulle alltså kunna ge varje nyutsprungen tokdiktator möjlighet att bli ensam om att ha kärnvapenkapacitet. 

Det finns ett internationellt nedrustningsavtal, icke spridningsavtalet. Det är realistiskt och användbart i strävan att minska antalet kärnvapen i världen.

FN-konventionen om ett globalt kärnvapenförbud som ICAN lobbar för är utopisk och hotar dessutom att försvaga arbetet mot spridning.

Applådera gärna Nobelprisvinnarens humanistiska hållning. Men lyssna inte på dess politiska råd. 

 

Läs också:

Margot Wallström är naiv om kärnvapen