Tumme ned. Alice Bah Kuhnkes tankar om att tvinga sociala medier som Facebook att avgöra vad som är sant och falskt är mycket oroväckande. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURESTumme ned. Alice Bah Kuhnkes tankar om att tvinga sociala medier som Facebook att avgöra vad som är sant och falskt är mycket oroväckande. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Tumme ned. Alice Bah Kuhnkes tankar om att tvinga sociala medier som Facebook att avgöra vad som är sant och falskt är mycket oroväckande. Foto: Robert Eklund / STELLA PICTURES
Visst borde Facebook kunna agera betydligt mer resolut mot dem som hotar andra människor på plattformen. Men företaget ska inte avgöra vad som är sant och falskt.Visst borde Facebook kunna agera betydligt mer resolut mot dem som hotar andra människor på plattformen. Men företaget ska inte avgöra vad som är sant och falskt.
Visst borde Facebook kunna agera betydligt mer resolut mot dem som hotar andra människor på plattformen. Men företaget ska inte avgöra vad som är sant och falskt.

Låt inte Facebook bli Sanningsministeriet

Publicerad

Förslag om att staten ska tvinga sociala medier att avgöra vad som är sant och falskt ger kalla kårar. Kulturminister Alice Bah Kuhnke måste besinna sig.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

I dagarna är det 250 år sedan som förhandscensuren avskaffades i Sverige. Kulturminister Alice Bah Kuhnke, MP, firade världens äldsta tryckfrihetsförordning med att hota Facebook med statliga ingripanden:

"Vi vill ju alla att förändringsarbetet ska ske frivilligt. Om det inte lyckas är vi många regeringar och ministrar i Norden som är beredda att ta nästa steg. Det skulle vara att ta fram tvingande åtgärder", sa kulturministern till Expressen.

Uttalandet kom i debatten om vilket ansvar Facebook har för de hot och falska nyheter som sprids via deras verktyg, en diskussion som har intensifierats efter Trumps valseger i USA.

 

Facebook ska inte styras

Visst borde Facebook kunna agera betydligt mer resolut mot dem som hotar andra människor på plattformen. Det är stötande att se hur den amerikanska sociala medier-jätten raderar bilder på ammande mammor samtidigt som man avvisar anmälningar om allvarliga hot i kommentarsfälten.

Men när Alice Bah Kuhnke låter antyda att det kan behövas tvingande åtgärder även mot falska nyheter borde alla varningsklockor ringa i landet.

Kulturministern har förvisso rätt i att fejkade och falska nyhetsartiklar är ett problem. Rena lögner, som att påven skulle stötta Donald Trump, spreds i stor skala under den amerikanska presidentvalskampanjen. Vissa hävdar rentav att den ryska regimen på detta sätt aktivt försökte - och lyckades - påverka valutgången.

Men när kulturministern öppnar för att lagstifta mot problemet framstår medicinen som betydligt farligare än sjukdomen.

Den vanliga ordningen i en liberal demokrati är att påståendens sanningshalt avgörs i fri debatt. Om sociala medier ska sätta stopp för falska nyheter krävs dock att någon får makten att avgöra vad som är att betrakta som sant och falskt.

Är det enskilda Facebookanställda som ska faktagranska nyhetsartiklar? Ska länkar från utvalda sajter flaggas som opålitliga av företaget? Eller måste ett nytt sanningsministerium skapas?

Tajmningen för kulturministerns utspel framstår också som mycket märklig – även oaktat firandet av Tryckfrihetsförordningen.

 

Maktdelning svar på populismen

Donald Trump har både före och efter sin valseger visat förakt för de institutioner och den maktdelning som begränsar den omedelbara folkviljan. I den debatt som utbrutit om hur den liberala demokratin bäst försvaras har många därför påpekat vikten av mer "checks and balances". När populistiska vindar blåser över västvärlden är Alice Bah Kuhnkes reflex i stället alltså att vilja ge staten större makt även över sociala medier.

Det är ett mycket oroväckande förslag. Och de entusiastiska bör betänka att det i framtiden inte är säkert att vi har en välmenande miljöpartist som kulturminister.

 

Läs också:

Lyd inte alla Twitterstormar. Upprörda känslor i sociala medier är sällan ett bra beslutsunderlag.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag