Döda IS-terroristers identiteter använda av kriminella, uppger Skatteverket. Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE/CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN
Döda IS-terroristers identiteter använda av kriminella, uppger Skatteverket.  Foto: UNCREDITED / AP MILITANT WEBSITE/CHRISTINE OLSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

Låt inte extremister mjölka den svenska staten

Publicerad

Svenska myndigheter måste vakna. De behöver inse att extremister kommer att försöka att sno åt sig alla bidrag de kan. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

”I dagsläget möter extremismen dessvärre litet motstånd i Sverige”. Det skriver terrorforskaren Peder Hyllengren (GP 2/9). Han anser att svenska kommuner gärna presenterar pappersprodukter och planer för hur de ska förebygga extremism. De är däremot inte lika bra på att redovisa konkreta resultat.

Bristen på handlingskraft är illa nog. Än värre är att extremism finansieras med skattemedel. 

Sveriges Förenade Muslimer i blåsväder 

I våras gjorde journalisten Sofie Löwenmark en uppmärksammad granskning av föreningen Sveriges Förenade Muslimer (SFM) för Timbros nättidning Smedjan. Organisationen har fått över 800 000 kronor bidrag av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Detta trots att föreningen spridit odemokratiska budskap och bjudit in föreläsare som uppmuntrar till väpnad kamp. Till slut krävde myndigheten tillbaka pengar från SFM.  

I juli avslöjade Niklas Orrenius att CSN har betalat över 2,5 miljoner kronor till 71 svenskar som studerat på Medinauniversitet i Saudiarabien (DN 1/7). Universitet är en generös beskrivning. Det är egentligen en skola för blivande missionärer där varken kvinnor eller icke-muslimer tillåts. Dess kärnuppgift är att sprida den extrema salafistiska läran till resten av världen. Ända sen universitetet grundades 1961 har målet varit att 80 procent av studenterna ska komma från utlandet, enligt forskaren Michael Farquhar vid King’s College i London. 

Hur kommer det sig att studenter har fått CSN-pengar för att gå på en missionsskola? Reglerna är för slappa. Det räcker med att lärosätet är godkänt av landet där utbildningen äger rum. 

Inget studiestöd till salafistmissionärer 

Förmodligen var det få som förutsåg att det svenska studiestödet skulle kunna utnyttjas av missionerande islamister. På onsdag ska ett antal ministrar, generaldirektörer och chefsjurister mötas för att diskutera frågan, enligt DN (1/9). Förhoppningsvis ändras reglerna. Svenska skattebetalare ska inte behöva ge fickpengar till blivande salafistiska missionärer. 

Det finns ännu fler exempel på att svenska skattepengar används i samband med extremism. Nyligen uppmärksammade SVT att döda IS-terroristers identiteter fortfarande används (SVT Örebro 30/8)

Även om Säpo och polisen vet att personerna är döda behöver Skatteverket dödsbevis, något som är svårt att få tag på från en krigszon. Om det inte finns dödsbevis kan kriminella alltså utnyttja döda människors identiteter för att ta lån, få bidragspengar och i värsta fall finansiera terrorverksamhet. Därför har Skatteverket också begärt en sekretesslättnad mellan myndigheter, så att det kan förhindras i fortsättningen. 

Det finns många hål som behöver täppas till för att stoppa den våldsbejakande islamismen från att spridas. Det är precis som Peder Hyllengren säger; extremismen möter för lite motstånd i Sverige. 

 

Rättelse:

I en tidigare version uppgavs felaktigt att Sveriges Förenade Muslimer fått miljontals kronor i bidrag från Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor. Texten har rättats.

 

Läs också: 

Oljepengarna har skapat ett monster 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag