Snart försvinner en medlem. Kommer fler att följa efter? Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅNSnart försvinner en medlem. Kommer fler att följa efter? Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Snart försvinner en medlem. Kommer fler att följa efter?  Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN
Nigel Farage – den ivrigaste brexitförespråkaren. Foto: Steve Finn/Splashnews/IBLNigel Farage – den ivrigaste brexitförespråkaren. Foto: Steve Finn/Splashnews/IBL
Nigel Farage – den ivrigaste brexitförespråkaren. Foto: Steve Finn/Splashnews/IBL

Låt inte extremhögern sabotera Europa

Publicerad

Det kan bli ett mörkt år för EU. Splittring och konflikt står på menyn.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Det var den allra bästa av tider, och det var den allra värsta av tider," skrev Charles Dickens 1859. Citatet passar väl in på EU 2016, förutom den första delen.

Förhoppningsvis kommer 2017 att bli ett bättre år än 2016, som mycket väl kan vara det värsta året för EU någonsin.

Nigel Farage, den ivrigaste brexitförespråkaren, fick sin vilja igenom. Britterna bestämde sig för att lämna unionen.

Femetta för Farage

Den ojämna fördelningen av flyktingar från Mellanöstern och Nordafrika fortsatte att skapa osämja mellan medlemsländerna. De forna kommuniststaterna i Östeuropa vägrade att gå med på att tilldelas flyktingkvoter. Sannolikheten att de kommer att göra det framöver är nära noll. Frågan är politiskt död, sa Slovakiens premiärminister Robert Fico, som även är ordförande i Europeiska unionens råd under första hälften av året.

Konflikterna ser inte ut att avta under 2017. Risken är snarare att de ökar. EU:s ledarduo, Frankrike och Tyskland, har nämligen gott om problem att ta itu med.

I vår är det presidentval i Frankrike. Extremhögerns presidentkandidat Marine Le Pen, partiledare för Nationella Fronten, har talat sig varm för en så kallad frexit. Det är inte uteslutet att hon kommer att ta Élyséepalatset i besittning. Efter Donald Trumps valseger är inget längre omöjligt.

Kan Le Pen ta palatset?

Det blir även val i Tyskland i år. Där har Alternativ för Tyskland, som också tillhör extremhögern, seglat upp som en utmanare. Partiet, som knappt är fyra år gammalt, har numera mandat i tio av 16 förbundsparlament. Precis som resten av Europas högerextremister är partiet skeptiskt till EU, och har även fört tanken om ett tyskt utträde ur unionen på tal.

Marine Le Pen.Foto: Etienne Laurent / EPA / TT

Förutom ödesvalen i Frankrike och Tyskland ska Storbritannien sakteliga börja åla sig ut ur EU. Och det kommer garanterat snackas om fler exits efter brexit.

Kommer Sverige också få en svexitdebatt? Det är säkerligen något som SD:s Jimmie Åkesson håller tummarna för. Men svenskarna tycks inte imponerade av britternas förhastade beslut. Tvärtom, opinionsundersökningar som har gjorts efter brexit visar att en klar majoritet vill stanna i EU.

SD vill säkerligen ha en svexitdebatt.Foto: Sven Lindwall

Det är betryggande. För vi skulle klara oss avsevärt sämre själva. Ett litet, exportberoende land som Sverige behöver ingå i ett större sammanhang. När allt fler problem är globala angelägenheter duger det inte att isolera sig från omvärlden. Terrorhot, miljöproblem och gränsöverskridande kriminalitet går inte att åtgärda utan internationellt samarbete.

Betyder det att unionen är felfri? Självfallet inte, EU är i stort behov av reformer på en rad områden. Det anser till och med Liberalerna, Sveriges allra mest EU-vänliga parti. Men oavsett unionens brister är alla andra alternativ betydligt sämre. Exempelvis att försöka klara sig på egen hand, det skulle garanterat kunna leda till den allra värsta av tider.

 

Läs också:

SD bjuder på party med rysk kaviar

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för fler tips om ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag