Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt inte ekonomin krascha, Magdalena Andersson

Finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade förra veckan flera krispaket tillsammans med Januaripartierna. Men det krävs mer.Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Coronasmittan ställer land efter land inför vidriga målkonflikter mellan massdöd och ekonomisk krasch.Foto: MICHELE LAPINI/SHUTTERSTOCK / MICHELE LAPINI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det är bråttom att stoppa en masslakt av företag. Finansminister Magdalena Andersson (S) måste snarast möjligt pumpa in mer pengar i ekonomin, inte minst i form av direktstöd. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

En varselvåg utan dess like sveper över Sverige. Enligt Arbetsförmedlingen har 18 367 personer varslats om uppsägning under mars månad. Inte ens under finanskrisen var takten så hög. 

Det är uppenbart att det brådskar att stoppa blodflödet i ekonomin. I förra veckan presenterade Januaripartierna flera ekonomiska krispaket. Men redan nu står det klart att förslagen är långt ifrån tillräckliga.

Många företag står med stora kostnader för personal och hyra, men nära noll i intäkter. Då räcker det inte att erbjuda krediter. Synar man flera av förslagen är de heller inte så generösa som de framstår på papperet. 

Ta erbjudandet om att få anstånd med skatteinbetalningar, exempelvis. Ett utmärkt initiativ, men varför ska företagen behöva betala sex procents ränta? Den borde genast sänkas eller slopas helt i det akuta läge som råder. Det har också visat sig att många företag har svårt att få låna eftersom bankerna inte vågar stå för risken. 

Lyssna på professor Lars Calmfors, finansministern

Regeringen måste därför snarast ta fram ett nytt, kraftfullt paket för att överbrygga den akuta krisen. Både professor Lars Calmfors och Moderaterna gick under måndagen ut med egna, offensiva förslag. M vill exempelvis att arbetsgivaravgifterna ska slopas helt under april och maj till en kostnad av 72 miljarder kronor. Partiet föreslår också att staten axlar upp till halva hyreskostnaden.

Man kan diskutera exakt hur stödet bör utformas. Ska direktstödet begränsas till de mest utsatta branscherna? Eller sprider sig den ekonomiska krisen så snabbt nu att det är lika bra att rikta stödet så brett som möjligt? 

Vilken modell man än väljer finns det förstås risken att en del stödpengar hamnar på ställen där de egentligen inte behövs. Men i ett sådant här akut läge får man laga efter läge. Hellre fort och lite fel än helt rätt, men för sent.

En ovanlig kris kräver okonventionella lösningar

Den här krisen liknar ingen annan. Det är ingen strukturkris där lågproduktiva företag behöver slås ut för att ge plats åt mer konkurrenskraftiga dito. Det är en extern chock som oförskyllt drabbar näringslivet. 

Därför måste även krishanteringen vara okonventionell. Ekonomin behöver få konstgjord andning under några månader för att undvika en utslagning av i grunden livskraftiga och sunda företag. Sverige har råd att göra den sortens akuta insatser. Det är nu vi ska använda oss av den buffert som klokt nog har byggts upp under de goda åren.

Coronautbrottet ställer land efter land inför den vidriga målkonflikten - riskera massdöd eller en ekonomisk krasch? En del kräver att Sverige ska stängas ner, andra att Sverige ska öppnas upp och återgå till vardagen. 

Inget av de alternativen är rimliga i nuläget. I stället handlar det om att försöka hitta den rätta balanspunkten på denna gungbräda mellan avgrunder.

En sak borde dock alla kunna enas om: låt inte företag och jobb gå under i onödan.