Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt inte Ebba Grön
skapa regeringskris

Låt inte Ebba Busch Thor skapa regeringskris, skriver ledarredaktionen.
Foto: Anna-Karin Nilsson

Ebba Busch Thor är grön som partiledare. Men det ursäktar inte hennes ansvarslösa utspel om gemensam budget för alliansen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad gör KD-ledaren när Sverige befinner sig mitt i en akut flyktingkris, och vars konsekvenser för de offentliga finanserna ingen kan överblicka i dag? Jo, Ebba Busch Thor börjar prata om 2017 års budget och att alliansen borde börja prata ihop sig: "Min uppfattning är att de samtalen behöver vi ha snarast om när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget", sade hon till Expressen.


Det måste vara en av Sveriges minst bevarade hemligheter att Ebba Busch Thor inte var någon vän av Decemberöverenskommelsen. Den hade hon ärvt av sin företrädare Göran Hägglund. Möjligen drack också hon champagne hemma efter det att rikstinget hade förpassat DÖ till historien. Men DÖ var en konsekvens av att också KD under Göran Hägglund absolut inte ville ha det nyval Löfven hotat med.
■■ Att börja babbla om en gemensam alliansbudget för 2017 i dag skulle kunna avfärdas som ett nybörjarfel, men Ebba Busch Thor är smartare än så. Här handlar det om en medveten politisk ansvarslöshet.


Okej då: Den alliansledare som vill ha ett nyval i dag räcker upp handen! Hoppsan, det blev visst inga händer i luften.
Nej, det är förstås bara SD och Jimmie Åkesson som vill försätta nationen i ett politiskt kaos. Åkessons misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson visar Sverigedemokraternas rätta ansikte: den populistiska plakatpolitiken. Och Åkesson fullföljde sin insats mot Sveriges bästa genom att meddela att SD ämnar att rösta på Moderaternas budget efter att SD:s har fallit.


Stefan Löfven gjorde ett viktigt påpekande under partiledardebatten i riksdagen: Nu gäller det att partiprestigen inte tillåts gå före Sveriges bästa. Att Löfven sätter sig i överläggningarna med alliansledarna om flyktingpolitiken visar just på prestigelöshet. Det är ju ett erkännande från Socialdemokraterna att man är helt bakbundna i frågan av sin regeringspartner MP och sitt regeringsunderlag Vänsterpartiet. Men statsministern måste förstås också följa upp sin inbjudan med att presentera vilka nya migrationspolitiska förslag som Socialdemokraterna förordar i detta krisläge. Har Löfven överhuvudtaget några?
■■ Nej, nu är inte tid för något politiskt spel. Det är bara en simpel flykt från de enorma samhällsutmaningar Sverige står inför. Att Ebba Busch Thor har fallit för frestelsen är djupt beklagligt. Och som Jan Björklund deklarerade i partiledardebatten: "Jag tänker inte stå och utlova en politisk kris om tolv månader."
Nu är tid för konkret politik och gemensamt ansvarstagande och svar på den fråga allt fler svenskar ställer sig: Hur ska det gå för Sverige?


Läs också:

S och M måste ta ansvar för Sverige


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.