Låt inte Ebba Busch Thor skapa regeringskris, skriver ledarredaktionen. Foto: Anna-Karin Nilsson
Låt inte Ebba Busch Thor skapa regeringskris, skriver ledarredaktionen. Foto: Anna-Karin Nilsson

Låt inte Ebba Grön
skapa regeringskris

Publicerad

Ebba Busch Thor är grön som partiledare. Men det ursäktar inte hennes ansvarslösa utspel om gemensam budget för alliansen.

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Vad gör KD-ledaren när Sverige befinner sig mitt i en akut flyktingkris, och vars konsekvenser för de offentliga finanserna ingen kan överblicka i dag? Jo, Ebba Busch Thor börjar prata om 2017 års budget och att alliansen borde börja prata ihop sig: "Min uppfattning är att de samtalen behöver vi ha snarast om när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget", sade hon till Expressen.


Det måste vara en av Sveriges minst bevarade hemligheter att Ebba Busch Thor inte var någon vän av Decemberöverenskommelsen. Den hade hon ärvt av sin företrädare Göran Hägglund. Möjligen drack också hon champagne hemma efter det att rikstinget hade förpassat DÖ till historien. Men DÖ var en konsekvens av att också KD under Göran Hägglund absolut inte ville ha det nyval Löfven hotat med.
Att börja babbla om en gemensam alliansbudget för 2017 i dag skulle kunna avfärdas som ett nybörjarfel, men Ebba Busch Thor är smartare än så. Här handlar det om en medveten politisk ansvarslöshet.


Okej då: Den alliansledare som vill ha ett nyval i dag räcker upp handen! Hoppsan, det blev visst inga händer i luften.
Nej, det är förstås bara SD och Jimmie Åkesson som vill försätta nationen i ett politiskt kaos. Åkessons misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson visar Sverigedemokraternas rätta ansikte: den populistiska plakatpolitiken. Och Åkesson fullföljde sin insats mot Sveriges bästa genom att meddela att SD ämnar att rösta på Moderaternas budget efter att SD:s har fallit.


Stefan Löfven gjorde ett viktigt påpekande under partiledardebatten i riksdagen: Nu gäller det att partiprestigen inte tillåts gå före Sveriges bästa. Att Löfven sätter sig i överläggningarna med alliansledarna om flyktingpolitiken visar just på prestigelöshet. Det är ju ett erkännande från Socialdemokraterna att man är helt bakbundna i frågan av sin regeringspartner MP och sitt regeringsunderlag Vänsterpartiet. Men statsministern måste förstås också följa upp sin inbjudan med att presentera vilka nya migrationspolitiska förslag som Socialdemokraterna förordar i detta krisläge. Har Löfven överhuvudtaget några?
Nej, nu är inte tid för något politiskt spel. Det är bara en simpel flykt från de enorma samhällsutmaningar Sverige står inför. Att Ebba Busch Thor har fallit för frestelsen är djupt beklagligt. Och som Jan Björklund deklarerade i partiledardebatten: "Jag tänker inte stå och utlova en politisk kris om tolv månader."
Nu är tid för konkret politik och gemensamt ansvarstagande och svar på den fråga allt fler svenskar ställer sig: Hur ska det gå för Sverige?

 

Läs också:

S och M måste ta ansvar för Sverige

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag