Låt inte corona slå ut polisen

Inget tyder på att brottsutvecklingen skulle avta av sig själv. Därför måste polisutbildningarna fortsätta som vanligt, trots en liten risk för ökad smittspridning vid antagningstesterna.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Den 19 mars stängde Rekryteringsmyndigheten ansökningstestandet för att begränsa spridningen av covid-19. Stoppet gäller till 20 april.
Foto: CDC/CDC / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN

Antagningstesterna till Polishögskolan måste köra i gång igen. Att inte ta in en höstkull är en större samhällsfara än eventuell smittspridning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Alla som söker till polishögskolorna måste genomgå antagningstester. Man prövar den fysiska förmågan, den medicinska statusen och samtalar med de hugade för att bedöma om den sökande har psykologiska förutsättningar för att klara jobbet.

Prövningarna görs i Malmö och Stockholm. Eller rättare sagt gjordes. För 19 mars stängde Rekryteringsmyndigheten ansökningstestandet för att begränsa spridningen av covid-19. Stoppet gäller till 20 april.

Rekryteringsmyndigheten bör inte förlänga stopptiden, för polisen behöver behöver verkligen påfyllning.

Sätt i gång polistesterna

Politikerna har ökat antalet orter med polishögskola, förra vintern öppnades utbildningar i Borås och Malmö. Sedan tidigare går det att bli polis också på Södertörn i Stockholm, i Umeå och Växjö.

Många söker. Få tas in. Och en del av studenterna hoppar av. Svenska Dagbladet rapporterar att fyra av tio platser stod tomma tre veckor in på utbildningarna som startade i januari i år. 

Då fanns bara 606 studerande på de 1 020 platserna. Om inte Rekryteringsmyndigheten sätter i gång testandet i april blir svårt att starta nybörjarkurserna alls i höst.

Myndigheten borde kunna corona-anpassa testningen. Minska resandet för de många sökande - 17 500 till denna vårtermin - genom att genomföra prövningarna på alla de fem orter som har polishögskolor till exempel. 

Det är en kortsiktig åtgärd, men också akuta insatser måste göras för att polisen inte långsiktigt ska bli lidande.

För att få fler lämpliga sökande - kanske sådana som redan har en universitetsexamen - bör utbildningen bli betald, åtminstone indirekt. Moderaterna föreslår att studielånen skrivs av efter ett antal år i yrket. Det en bra idé. 

Det mest grundläggande är att göra polisyrket mer attraktivt. Inte minst yttre tjänst, där behövs flera tusen personer till. Till inte ringa del handlar det om pengar. Poliserna som verkar ute i samhället bör får rejäla lönetillägg, och i synnerhet de som arbetar i utsatta områden. För det är bara kraftig lokal närvaro som gör det möjligt stoppa stor och liten vardagsbrottslighet. 

Fortsatt brottslighet i krisen

Även om det inte syns i medierna på samma vis i corona-tider håller de kriminella i gång. För drygt en vecka sedan sprängdes en port i Malmö.

För en vecka sedan brann en garagelänga med tio bilar i Värnamo. I onsdags fyra bilar på en parkering i Alvesta

I tisdags fann polisen en avliden man i Tensta och inledde förundersökning om mord.

Inget tyder på att brottsutvecklingen skulle avta av sig själv. Därför måste polisutbildningarna fortsätta som vanligt, trots en liten risk för ökad smittspridning vid antagningstesterna. För risken för brottsspridning om Sverige saknar poliser är så mycket större.