Uppmärksamheten blev stor när Högsta domstolen i veckan slog fast att tandröntgen kan användas för att fastslå ålder på gärningsmännen. Domen gällde en man som knivskurit en 17-årig flicka i ansiktet efter att hon vägrat att ha sex med honom.
Mannen hävdade att han var 16 år, men domstolen dömde honom som vuxen. Straffet blev fängelse i ett år och tre månader.
En annan del av domen fick betydligt mindre uppmärksamhet. Den att mannen dömdes till utvisning i blott fem år.
Det är stötande.
Här har vi en man som är dömd för ett allvarligt brott och gett en ung flicka bestående ärr i ansiktet.
Inget i domen tyder heller på att mannen har några djupare kopplingar till Sverige och han anses inte ha några skyddsskäl. I domen står det också att det kan antas att mannen kommer att göra sig skyldig till fortsatt brottslighet här i landet. Ändå ska han vara välkommen tillbaka till Sverige redan i december 2020 (utvisningen räknas från tingsrättens dom).
Rent juridiskt är domen dock inte uppseendeväckande, den ligger i linje med praxis. Domar som ger mellan ett och två års fängelse leder i normalfallet till fem års återreseförbud. Detta om utvisning alls kommer på tal, undantagen och specialreglerna är många. Dessutom finns möjligheten att åklagarna agerar på egen hand.
Vid det uppmärksammade fall där en 13-årig flicka i Mariestad våldtogs av en ensamkommande man drog åklagaren självmant tillbaka sitt yrkande på utvisning.
"Han hade trots allt etablerat sig väl i landet och det gick bra för honom. Då kändes det oskäligt att yrka på utvisning", förklarade åklagaren Åke Nyqvist för Mariestadstidningen.
Det gjorde Nyqvist trots att åklagarmyndighetens rekommendation är att sociala bedömningar bör göras av domstolen.
Den som kräver hårdare tag anklagas lätt för populism. Men endast svenska medborgare har en grundlagsskyddad rätt att vistas i Sverige. Det är fullt rimligt att ställa krav på skötsamhet för de som vill uppehålla sig i landet – speciellt som regeringen skärpt flyktinglagarna och infört gränskontroller på grund av att systemen är ansträngda.
Åklagarmyndigheten uttrycker syftet med reglerna om utvisning väl. Det handlar om att "skydda Sverige mot personer som utgör ett hot mot allmän ordning och säkerhet".
Just därför bör reglerna skärpas. Grova våldsbrottslingar bör inte ha rätt att återvända till Sverige efter bara några år. Längden på återreseförbuden bör därför i regel bli längre och andelen som utvisas på livstid höjas.
I praktiken kommer det finnas en hel del fall där utvisningarna inte går att verkställa. Sverige ska inte utvisa människor till länder där de riskerar att torteras eller dödas. Det kan också finnas fall där anknytningen till Sverige gör det orimligt med utvisning.
Men huvudregeln bör vara att den som begått grova brott inte får återvända.
Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.