Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt fallet Hanif Bali bli en läxa inför valet

Kanske har Hanif Bali med sitt omdömeslösa agerande ökat den svenska motståndskraften mot påverkanskampanjer detta valår. Foto: ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN & SKÄRMDUMP

Svenska politiker kan inte vara naiva inför försök till informationspåverkan.

Förhoppningsvis lär sig politikerna en läxa av fallet Hanif Bali.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

På nyårsafton skrev Patrik Oksanen en gästkrönika på denna ledarsida om Putins lakejer. Oksanen, till vardags politisk redaktör för Hela Hälsingland, beskrev bland annat hur ett ryssvänligt narrativ präglar högerpopulistiska sajter som Nyheter Idag. Han utvecklade senare denna kritik i en replik.

Kanske bidrog texterna till den händelseutveckling som på söndagen kulminerade med att riksdagsledamoten Hanif Bali fick lämna Moderaternas partistyrelse.

Det har varit en stormig helg för Bali. Sent på fredagseftermiddagen skrev DN att Utrikesdepartementet misstänkte att mejl mellan UD och Patrik Oksanen kunde ha avlyssnats av främmande makt.

Patrik Oksanen och Nyheter Idag

I mejlväxlingen hade UD erbjudit Oksanen intervjuer med människorättsaktivister från Krimhalvön. När mejlen snabbt begärdes ut av Nyheter Idag väckte det misstankar på UD. Några bevis för att avlyssning ska ha förekommit har dock inte presenterats. En alternativ förklaring skulle kunna vara att Nyheter Idag på egen hand försökte misskreditera en av sina vassaste kritiker.

Om så var fallet fick man god draghjälp av riksdagsledamot Bali. I stället för att skriva en egen artikel vidarebefordrade en skribent på Nyheter Idag nämligen mejlväxlingen till Hanif Bali. Och när Patrik Oksanen i måndags publicerade sin artikel om aktivisterna på Krimhalvön var Bali snabbt ute och spridde misstro om den inför sina över 80 000 Twitter-följare.

“Väldigt bra artikel från Oksanen, däremot hade det ju varit lite mer transparent om du hade sagt att intervjun i fråga såldes in av UD,” skrev Bali på Twitter och bifogade en skärmdump på mejlet från UD.

Efter kontakter mellan UD och Moderaterna tog Hanif Bali snabbt bort tweeten och bad Oksanen om ursäkt. Det räckte dock inte för M-ledningen. På söndagskvällen meddelade Bali att han lämnar Moderaternas partistyrelse - och Twitter, men att han kvarstår som riksdagsledamot - och på Facebook. 

Det finns ingen anledning att tro att Hanif Bali medvetet har velat gå den ryska regimens ärenden. Men med sitt agerande har han de facto bidragit till försök att misskreditera en av Sveriges kunnigaste skribenter om Rysslands informationskrigsföring mot väst. Att Bali inte tycks ha funderat över att Nyheter Idag kan ha haft mörka avsikter är faktiskt häpnadsväckande.

Hanif Bali lämnar partistyrelsen

Möjligen hade Hanif Bali klarat sig bättre om han inte först ljugit för DN om hur han fått tag i mejlen. Alldeles säkert hade han fallit mjukare om han inte haft en historia av kontroverser och fräna formuleringar. Nu blev Hanif Bali sammantaget allt för mycket av en belastning för M-ledaren Ulf "fler vuxna i rummet" Kristersson. 

Förhoppningsvis blir fallet Hanif Bali en nyttig påminnelse för politiker från alla partier om vikten av att vara varsam med vilken information man sprider. Kanske har Bali omedvetet rentav ökat den svenska motståndskraften mot påverkanskampanjer detta valår.

Det vore i så fall välbehövligt.

 

Läs också:

Putins lakejer finns både till höger och vänster 

Här är Nyheter Idags ryska narrativ