Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt grekerna avgöra – EU ska inte lägga sig i

Jean-Claude Juncker.
Foto: Olivier Hoslet / Epa / Tt

Grekland står inför ännu ett ödesval. Parlamentet misslyckades med att utse en ny president och då blir det automatiskt nyval. Något som har skrämt upp både politiker och marknader runtom i Europa.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det anmärkningsvärda - och korkade - är att EU-kommissionen lagt sig i den grekiska politiken. EU-kommissionen och dess ordförande Jean-Claude Juncker ställde sig officiellt bakom Stavros Dimas kandidatur till presidentposten. Dimas, som har varit EU-kommissionär, hyllades som "en övertygad europé."

Margot Wallström har som bekant också en bakgrund i kommissionen. Skulle det komma ett officiellt uttalande från EU-kommissionen om att hon skulle bli en utmärkt statsminister i Sverige? Nej, det skulle inte ske.

Den här typen av idiotiska pekpinnar från Bryssel är direkt kontraproduktiva och stärker utmanarna i den brokiga vänsterkoalitionen Syriza. Där försöker kommunister, trotskister, maoister och en och annan grön politiker samsas under ledning av Alexis Tsipras. Och de har nu en rejäl medvind i opinionen och toppar mätningarna inför valet 25 januari.

Jean-Claude Juncker har dessutom gjort bort sig ännu en gång genom att påpeka att Tsipras inte är rätt person att styra Grekland.

Det är i sak ett korrekt påstående. Tsipras är en utpräglad vänsterpopulist som går till val på en dyr reformagenda i en djupt skuldsatt nation. I ett Grekland som lever på lånade pengar ska pensionerna höjas och medicin och sjukhusvård bli fria för de 25 procent av arbetskraften som räknas som arbetslösa. Tsipras lovar också att de 300 000 fattigaste hushållen ska få elnotan betald av staten.

Jodå, propparna ryker definitivt när Tsipras lovar att omförhandla lånevillkoren med trojkan - IMF, EU-kommissionen och ECB - och att ytterligare skulder ska avskrivas.

Det kommer inte att ske. Särskilt tyskarna är extremt trötta på att sponsra Grekland och Angela Merkel har därför - på ett betydligt mer sofistikerat sätt - hoppat in i den grekiska valrörelsen. Enligt tidskriften Der Spiegels källor ser den tyska regeringen ett avhopp från eurozonen som "nästan oundvikligt" i det fall Alexis Tsipras blir ny premiärminister.

Merkel vill skrämma grekerna att rösta rätt, det vill säga ge förnyat mandat till Antonis Samaris från det mittenkonservativa Ny demokrati.

Enligt Merkels placerade uttalanden så innebär ett grekiskt avhopp - grexit - numera inte något hot mot eurosamarbetet. Det är också ett korrekt påstående: Euroland är med krismekanismer som stödfonder och kontroll av banker i en betydligt angenämare sits än när det stormade som värst för några år sedan.

För de proteströstande grekerna inställer sig den klassiska frågan: Kan de verkligen lita på att populisten Tsipras ljuger? För om han försöker göra verklighet av alla sina löften sparkas grekerna ut från euron och in i ett nytt stålbad.

Såväl Jean-Claude Juncker som Angela Merkel måste respektera de grekiska väljarnas suveränitet. Även om de skulle skicka nationen ner i ett finansiellt slukhål.