Ulf Kristersson (M) vill på sikt sänka marginalskatten - den ska ner under 50 procent. Hälften kvar, som det hette 1991.
Ulf Kristersson (M) vill på sikt sänka marginalskatten - den ska ner under 50 procent. Hälften kvar, som det hette 1991.

Låt folk behålla hälften åtminstone

Publicerad

Det är stötande att ta mer än hälften av vad folk tjänar. 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Fler ska få vara med och bidra lite mer." Med de orden presenterade Jonas Sjöstedt (V) sin överenskommelse med regeringen, förra våren, om att fler skulle betala statlig inkomstskatt.

Det är en effektiv formulering: man kunde ganska lätt få intrycket att offren för åtgärden var flottiga krösusar med doktorshatt i avancerad skatteflykt. Och nu skulle även de tvingas dra sitt strå till välfärdsstacken!

I själva verket drabbar marginalskatter på mer än 50 procent allt fler poliser, sjuksköterskor, psykologer, lärare och annat yrkesfolk ur medelklassen som bidrar till välfärden på ett vitalt sätt: de arbetar i den. 

Det är en faslig brist på dem, överallt. Många slutar. Vi vill att de ska vara kvar, gärna jobba en timme till, gå i pension lite senare, ta på sig viktiga chefsuppgifter. 

Att ge dem - och många andra yrkesgrupper som är viktiga för landets produktivitet och välstånd - mindre lön för mödan är inte att göra välfärden eller Sverige en tjänst. Det är alldeles tvärtom.

Hälften kvar är ren moral

Men bortom pragmatiska hänsyn finns en moralisk dimension: det är inte rimligt att människor beskattas på mer än hälften av vad de tjänar på att jobba en timme till. Därför är det välkommet att M-ledaren Ulf Kristersson nu deklarerar i Dagens Industri att marginalskatterna "på sikt" ska ner under 50 procent. 

Beskedet torde glädja socialdemokratiska valstrateger som nu kan krydda retoriken med tal om högerpolitik, välfärdshot och vidgade klyftor. Men i ett vidare perspektiv säger Kristersson ingenting kontroversiellt. När "århundradets skattereform" såg dagens ljus 1991 stod även Socialdemokraterna bakom principen hälften kvar. 

Principen har gradvis urholkats. I dag har Sverige världens högsta marginalskatter och uppåt 1,5 miljoner svenskar betalar statlig skatt. 

Beskatta gamla pengar, inte nya

Naturligtvis vet finansminister Magdalena Andersson (S) lika väl som Ulf Kristersson att höga skatter på arbete är skadligt. Och nog inser Kristersson att Sverige har ett jämlikhetsproblem. 

Det grundläggande problemet är att Sverige har en unikt besynnerlig skattearkitektur: höga skatter på arbete, men låga på kapital och gamla pengar. Och det är mycket mindre skadligt för ekonomin att beskatta gamla pengar än nya, alltså arbetsinkomster. 

Det vettiga vore att sänka marginalskatten i utbyte mot en ordentlig fastighetsskatt, ty det är den bästa formen av förmögenhetsskatt. En nedtrappning av ränteavdraget borde ha inletts redan under Anders Borg.

Visst är det en svår rockad, den skulle svida och irritera många. Men det är åt det hållet Sverige måste gå när hundratals miljarder kronor och arméer med arbetssuget yrkesfolk behövs bara för att hålla välfärden under armarna de kommande åren. 

Det borde kunna gå om det är tillräckligt många vuxna hemma hos M och S. 

 

Läs också:

Lyckad talangjakt kräver sänkta skatter 

 

 

 

 

 

 

Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag