Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Låt folk behålla hälften åtminstone

Ulf Kristersson (M) vill på sikt sänka marginalskatten - den ska ner under 50 procent. Hälften kvar, som det hette 1991.

Det är stötande att ta mer än hälften av vad folk tjänar. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

"Fler ska få vara med och bidra lite mer." Med de orden presenterade Jonas Sjöstedt (V) sin överenskommelse med regeringen, förra våren, om att fler skulle betala statlig inkomstskatt.

Det är en effektiv formulering: man kunde ganska lätt få intrycket att offren för åtgärden var flottiga krösusar med doktorshatt i avancerad skatteflykt. Och nu skulle även de tvingas dra sitt strå till välfärdsstacken!

I själva verket drabbar marginalskatter på mer än 50 procent allt fler poliser, sjuksköterskor, psykologer, lärare och annat yrkesfolk ur medelklassen som bidrar till välfärden på ett vitalt sätt: de arbetar i den. 

Det är en faslig brist på dem, överallt. Många slutar. Vi vill att de ska vara kvar, gärna jobba en timme till, gå i pension lite senare, ta på sig viktiga chefsuppgifter. 

Att ge dem - och många andra yrkesgrupper som är viktiga för landets produktivitet och välstånd - mindre lön för mödan är inte att göra välfärden eller Sverige en tjänst. Det är alldeles tvärtom.

Hälften kvar är ren moral

Men bortom pragmatiska hänsyn finns en moralisk dimension: det är inte rimligt att människor beskattas på mer än hälften av vad de tjänar på att jobba en timme till. Därför är det välkommet att M-ledaren Ulf Kristersson nu deklarerar i Dagens Industri att marginalskatterna "på sikt" ska ner under 50 procent. 

Beskedet torde glädja socialdemokratiska valstrateger som nu kan krydda retoriken med tal om högerpolitik, välfärdshot och vidgade klyftor. Men i ett vidare perspektiv säger Kristersson ingenting kontroversiellt. När "århundradets skattereform" såg dagens ljus 1991 stod även Socialdemokraterna bakom principen hälften kvar. 

Principen har gradvis urholkats. I dag har Sverige världens högsta marginalskatter och uppåt 1,5 miljoner svenskar betalar statlig skatt. 

Beskatta gamla pengar, inte nya

Naturligtvis vet finansminister Magdalena Andersson (S) lika väl som Ulf Kristersson att höga skatter på arbete är skadligt. Och nog inser Kristersson att Sverige har ett jämlikhetsproblem. 

Det grundläggande problemet är att Sverige har en unikt besynnerlig skattearkitektur: höga skatter på arbete, men låga på kapital och gamla pengar. Och det är mycket mindre skadligt för ekonomin att beskatta gamla pengar än nya, alltså arbetsinkomster. 

Det vettiga vore att sänka marginalskatten i utbyte mot en ordentlig fastighetsskatt, ty det är den bästa formen av förmögenhetsskatt. En nedtrappning av ränteavdraget borde ha inletts redan under Anders Borg.

Visst är det en svår rockad, den skulle svida och irritera många. Men det är åt det hållet Sverige måste gå när hundratals miljarder kronor och arméer med arbetssuget yrkesfolk behövs bara för att hålla välfärden under armarna de kommande åren. 

Det borde kunna gå om det är tillräckligt många vuxna hemma hos M och S. 

 

Läs också:

Lyckad talangjakt kräver sänkta skatter