Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt fler svenskar få bo vid en porlande å

Januaripartierna har lovat att det ska bli lättare att bygga nära stränder på landsbygden. Nu behöver de göra slag i saken så att fler kan bo vid ljudet av vågskvalp.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Strandskyddslagstiftningen ska göras om i grunden. De fyra januaripartierna har enats om att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden. En utredning tillsätts nu under sommaren, ett ändringsförslag kommer från regeringen 2021.

Att förändra strandskyddet har tidigare visat sig vara en svår uppgift. Sedan 1950-talet har stränder varit skyddade för att värna allemansrätten.

Med tiden har problemen blivit tydliga. Få platser är så attraktiva som de nära vatten. Och i Sverige finns det gott om sådana platser. Ändå sätter reglerna stopp för byggande närmare än 100 meter från strandkanten. Ett utrymme som kan utvidgas till 300 meter om länsstyrelsen önskar. Undantag kan göras, men möjligheterna skiljer sig åt över landet.

Motstridiga perspektiv

Inför den nya utredningen har debatten tagit fart.

På DN Debatt (8/7) skriver forskare i bland annat kulturgeografi: Stränderna i Sverige har en alldeles särskild roll för allmänhetens friluftsliv, utbildning, landsbygdsutveckling och naturturism. Strandskyddets ursprungliga syfte – att underlätta allmänhetens möjligheter att besöka våra stränder – är därför mer aktuellt än någonsin.”

De fyra forskarna replikeras i sin tur av Nätverket rätt strandskydd (29/7). De efterlyser att utgångspunkten för den kommande utredningen måste vara att förstärka den enskildes rättigheter gentemot staten och pekar på andra viktiga samhällsintressen som skulle gynnas av en uppmjukning av strandskyddet.

Januaripartiernas arbete med frågan kommer att präglas av avvägningen mellan dessa två perspektiv. I dag väger lagstiftningen för tungt till förmån för det strandskyddsivrarna. Som Expressens ledarsida tidigare har skrivit måste fler kunna bo vid ljudet av vågskvalp eller en porlande å.

Tre sjöar per invånare

Det är inte längre försvarbart att väldiga arealer beläggs med långtgående förbud mot byggande. Särskilt som många kommuner därför inte kan konkurrera med naturvärden som borde vara attraktiva för inflyttning. Detta gäller såväl närheten till havet i Bohuslän som Norrbottens många sjöar. I Pajala finns 625 meter strandlinje per invånare, i Arjeplog går det drygt tre sjöar per invånare. Det vore sorgligt att inte här kunna kombinera fler strandnära tomter med en bibehållen allemansrätt.

Ett liberaliserat strandskydd skulle självklart inte lösa landsbygdens problem. Men enklare regler kan både förverkliga den enskildas livsdrömmar och stärka lokala bostadsmarknader. 

Ett skydd där viktig natur lämnas orörd i lokala översiktsplaner medan andra stränder kan omges av trevliga tomter ger utrymme för både villaägaren och naturturisten. 

Nu behöver januaripartierna göra slag i saken: liberalisera strandskyddet.