Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt britterna vela lite till om brexit, Löfven

Ingen kan anklaga de brittiska politikerna för att ha använt den extratid de fick i mars på ett klokt sätt. Men de bör få en chans till.Foto: JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK / JAMES VEYSEY/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Om britterna begär mer tid bör Stefan Löfven kämpa för att EU ger dem det.Foto: NAINA HELéN JÅMA/TT / TT NYHETSBYRÅN

En hård brexit skulle vara alldeles för skadlig. Därför är det värt att förlänga förhandlingsplågan med Storbritannien lite till.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Brittiska politiker må vara på väg att styra rakt på grund, men de gör det med retorisk finess. Nicholas Soames - Winston Churchills barnbarn - kastades häromdagen ut ur det konservativa partiet efter 37 år som parlamentsledamot, men samlade sig ändå till en attack på premiärministern ”vars återkommande illojalitet har varit en inspiration för så många av oss”.

Efter dramatiken i underhuset i veckan är premiärminister Boris Johnson rejält vingklippt. Parlamentarikerna är på väg att driva igenom en lag som kan tvinga honom att be EU-ledarna om att skjuta upp brexit, han har förlorat sin knappa majoritet i underhuset och ändå får han inte gehör för sina krav på nyval.

Brexit har blivit inrikespolitik

I teorin handlar brexit om en förhandling mellan Storbritannien och EU, men i praktiken har processen sedan länge reducerats till brittisk inrikespolitik.

Premiärministern låtsas visserligen som att problemet är att EU inte har gett Storbritannien ett tillräckligt bra utträdesavtal. Men frågan är hur intresserad Johnson egentligen är av en ny deal. Enligt rapporter inifrån förhandlingarna i Bryssel har den brittiska delegationen inte ens presenterat något alternativ till den stora stötestenen - reservlösningen för den irländska gränsen. Om britterna inte ens vet vad de vill kan EU:s förhandlare knappast åstadkomma underverk.

En sak kan EU-ledarna dock ge Storbritannien: mer tid. I debatten framställs det stundtals som att en förlängning av utträdesförhandlingarna skulle vara en ren formsak. Men för att skjuta upp brexit krävs ett godkännande från EU:s alla 27 kvarvarande medlemmar.

Det är långtifrån säkert att alla säger ja. Frankrikes president Emmanuel Macron var motståndare redan till den första förlängningen. Han tycker att brexitförhandlingarna stjäl kraft från viktigare frågor. Macron har en poäng, i åratal har begåvade hjärnor tvingats ägna sig åt ändlösa förhandlingar om en ny, sämre relation mellan Storbritannien och EU. 

Förläng utträdesförhandlingarna

Ingen kan heller anklaga de brittiska politikerna för att ha använt den extratid de fick i mars på ett klokt sätt. Slutligen finns inga garantier för att det nyval som till slut lär hållas kommer att lösa upp brexitknutarna. Enligt opinionsmätningarna finns stor risk för ännu ett parlament utan tydlig majoritet. 

Men de svåra skador som ett avtalslöst utträde skulle innebära för handeln och det politiska samarbetet mellan EU och Storbritannien gör att det ändå är värt att förlänga plågan lite till. Kanske kan den brittiska politiken till slut ändå samla sig till ett ordnat slut på brexitprocessen.

Om britterna begär mer tid bör Stefan Löfven kämpa för att EU ger dem det.

Vart tar EU vägen efter Brexit? Statsvetaren Göran von Sydow reder ut i Ledarsnack.