Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Låt barnen idrotta – stäng ner med förnuft

Barn bör få återgå till träningen.

Att yngre barn tränar handboll eller slår kullerbyttor driver inte på smittspridningen. Vi behöver en mer flexibel strategi mot covid-19.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

För första gången kan man börja ana ljuset i den långa corona-tunneln. Samtidigt som de allra sköraste får sin första vaccinspruta minskar antalet inlagda covid-patienter på landets sjukhus. 

I Stockholm, som har varit särskilt hårt drabbat under pandemin, vänder nu smittotalen ner markant. Medan rikssnittet ligger kvar på en hög nivå – 616 anmälda fall per 100 000 invånare under de senaste 14 dagarna – har Stockholm sjunkit till 369. De stora problemen finns just nu i södra Sverige och i synnerhet Skåne, där motsvarande tal ligger på 1 122 sjukdomsfall.

Vilka slutsatser kan man dra av denna utveckling? Den tolkning som ligger närmast till hands är att julledigheterna i kombination med regeringens skärpta restriktioner, som presenterades den 18 december, har haft önskad effekt. Även återgången till vardagen har skett under ordnade former. Ny rörelsedata från Telia visar att rekordmånga jobbade på distans under den senaste veckan. 

Frågan är vad detta betyder för den fortsatta vägen framåt. Flera av regeringens åtgärder löper ut den 24 januari och viktiga besked behöver därför lämnas i veckan. Utgångspunkten bör vara att de flesta restriktioner behöver ligga kvar på dagens nivå ett tag till – tills fler äldre har vaccinerats och smittläget är under bättre kontroll.

Men det är dags att införa ett större inslag av flexibilitet. I Stockholm tolkade man regeringens uppmaning om att stänga ner all icke-nödvändig verksamhet så bokstavligt att man smälte ner skridskoisar och vägrade anlägga skidspår – ett minst sagt märkligt beslut. Som väl är har huvudstaden tänkt om på den punkten.

Men barn bör även få återgå till sin inomhusträning på kommunala idrottsanläggningar runtom i landet från och med nästa vecka. Barns fysiska och psykiska hälsa har ett stort värde och vi vet vid det här laget att yngre barn inte driver smittan. Att hindra dem från att utöva sitt idrottande är symbolåtgärder utan någon nämnvärd effekt.

Smittbekämpningen bör i varje läge vägledas av principen: mesta möjliga effekt till minsta möjliga skada.

När det gäller gymnasieskolorna vore det bra att behandla dem som högstadierna. På de orter i landet där smittskyddsläkaren uppfattar att det pågår en mycket omfattande smittspridning är det rimligt att fortsätta att bedriva undervisningen på distans under några veckor till. Omvänt bör man under så smittsäkra former som möjligt öppna upp gymnasierna igen där man uppfattar att situationen är under kontroll.

Smittbekämpningen bör i varje läge vägledas av principen: mesta möjliga effekt till minsta möjliga skada. Vi ska inte ha fler nedstängningar än vad situationen kräver. Det är bättre att försöka skapa så smittsäkra miljöer som möjligt med hjälp av avstånd, ventilation, munskydd med mera liksom att använda andra kostnadseffektiva lösningar som snabbtester, en smittspårnings-app och riktade insatser vid klusterutbrott, såsom karantän/testning efter kontakter med smittade personer.

Att hindra våra knattar från att träna är bara symbolpolitik.