Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Låt alla mönstra för rekryteringens skull

SÄG JA. Peter Hultqvists förslag om att införa obligatorisk mönstring för samtliga Sveriges 18-åringar oavsett kön skulle underlätta för försvarsmakten att rekrytera ny personal. Här ses kronprinsessan Victoria prova på livet som soldat.
Foto: Cornelia Nordström

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Peter Hultqvist (S) förtjänar en honnör. Han är ordförande i riksdagens försvarsutskott och vill snabbutreda huruvida det är möjligt att införa en obligatorisk mönstring.

Svaret borde vara ett rungande ja.

Det var rätt att skrota den obligatoriska värnplikten. Formellt är dock inte värnplikten avvecklad utan vilande.

Men det är obegripligt att mönstringssystemet försvann. Här fanns ju en fungerande rekryteringsorganisation för Försvarsmakten. Den var visserligen gravt ojämnställd, då mönstringen (liksom värnplikten) endast omfattade män. Det hade förstås enkelt kunnat korrigeras.


Att göra det obligatoriskt för alla 18-åriga svenska medborgare att delta i en mönstring borde inte vara kontroversiellt. Det kan ses som en mycket marginell insats på individnivå för att Försvarsmakten ska kunna rekrytera frivilliga som vill jobba för att försvara Sverige och delta i fredsbevarande insatser utomlands. En obligatorisk mönstring kan också ses som en del i samhällskontraktet.

Vi ska naturligtvis vara tacksamma för att det kalla kriget sedan länge är över och för att risken för militära konflikter i vårt närområde i ett historiskt perspektiv är extremt låga. Vilket förklarar det utbredda ointresset för försvaret, och det gäller inte bara bland ungdomar.

Men vi behöver ett försvar.


Arbetsgivaren Försvarsmakten försöker ständigt göra sig spännande och attraktiv med, ska vi säga, onödigt käcka kampanjer i gummibåtar. Marknadsföringen ligger långt ifrån den verklighet en absolut majoritet av våra yrkessoldater sedan möter. Blir möjligen någon besviken?

Avhoppen från GMU - Grundläggande militär utbildning - är i alla fall många. 35 procent hoppade av i förtid eller avstod efter avslutad grundkurs att söka jobb i försvaret.

Officersutbildningen har också problem. Under 2010, värnpliktens sista år, sökte 1 600 personer till utbildningen. I år var det blott 270 sökanden till 100 platser.

Så kan försvarets personalförsörjningsproblem enkelt sammanfattas.

Med ett mönstringsinstrument får försvaret ett helt annat rekryteringsunderlag och kan individanpassa sina utbildnings- och anställningserbjudanden.

Hjälp vårt stukade försvar, Sveriges riksdag.