Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

LAS skyddar inte mot sexövergrepp, Löfven

Kvinnors växande otrygghet är en skandal som pockar på svar. Då duger det inte att komma dragandes med LAS, som Stefan Löfven gjorde under söndagens partiledardebatt i Agenda.
Foto: SVEN LINDWALL

Partiledarnas svarslöshet inför den snabba ökningen av sexbrott är provocerande. En första åtgärd är att låta Brå ta reda på så mycket som möjligt om gärningsmännen.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Aftonbladet publicerade på måndagen en granskning av 112 pojkar och män som har dömts för gruppvåldtäkt. Det visar sig att våldtäktsmännen ofta är unga och påverkade; i hälften av fallen kände åtminstone en av dem sitt offer.

Men det som verkligen sticker ut är att den stora majoriteten - 82 av 112 dömda - är födda i länder utanför Europa. Bara 13 gärningsmän - alltså 11,6 procent - är födda i Sverige av två svenskfödda föräldrar. 

Det är en anmärkningsvärd överrepresentation, även om den inte är helt oväntad. Brottsförebyggande rådets studie från 2005 "Brottslighet bland personer födda i Sverige och i utlandet" visar att invandrare är överrepresenterade i brottsstatistiken. Det gäller i synnerhet sexbrotten, där det är fem gånger vanligare att gärningsmännen är utrikes födda än inrikes födda med två svenskfödda föräldrar.

Det duger inte att kommande dragandes med LAS

Dessa konstateranden ger upphov till frågor: Vilket samband finns det mellan de senaste årens stora invandring till Sverige och den dramatiska ökningen av antalet sexbrott? Vilka effekter kan vi förvänta oss av det växande mansöverskottet i landet? 

Enligt den senaste Nationella trygghetsundersökningen (NTU) har kvinnors utsatthet för sexualbrott tredubblats sedan år 2012. Inom gruppen 16-24 år rapporterade 14 procent av kvinnorna att de har blivit utsatta för sexualbrott under år 2016. 

Denna växande otrygghet är en skandal som pockar på svar. Då duger det inte att komma dragandes med LAS, som Stefan Löfven gjorde under söndagens partiledardebatt i Agenda. Enligt kvinnorna själva är det bara 17 procent som har blivit antastade i skolan eller på arbetet. De flesta övergrepp sker i stället på allmän plats av helt okända förövare, enligt NTU.

Det duger heller inte att famla planlöst efter svar, som flera andra partiledare gjorde under debatten. Det är politikens ansvar att gå till botten med orsakerna till kvinnors ökade otrygghet och att ta fram åtgärdspaket för att vända utvecklingen.

Låt Brå kartlägga gärningsmännens härkomst

Regeringen har visserligen gett Brottsförebyggande rådet (Brå) i uppdrag att utreda varför anmälda sexualbrott och utsattheten för sexualbrott har ökat. Uppdraget ska redovisas senast den 29 maj nästa år. Men enligt Brå ingår det inte i uppdraget att kartlägga gärningsmännens härkomst.

Det är en ytterst märklig prioritering från regeringens sida. Det borde vara en självklar utgångspunkt att försöka ta reda på så mycket som möjligt om förövarna för att kunna sätta in rätt åtgärder. 

De flesta förstår att det bara rör sig om en ytterst liten minoritet bland de utrikes födda männen som begår sexualbrott. Därför vore det intressant att även belysa andra riskfaktorer - såsom övrig kriminalitet - för att bättre ringa in problematiken.

Alla stenar måste vändas på för att värna kvinnors rätt till sin egen kropp. Om LAS hade varit svaret skulle problemet redan ha varit löst.


Läs också: Vi behöver veta mer om den nya brottsvågen