Läraryrket får inte bli ett skräpjobb för amatörer

Det är inte flashigt att vara lärare, men ofta slitsamt. Däremot har det varit tryggt och säkert - hittills...
Foto: COLOURBOX

Det är för lönsamt och lätt för skolor att hålla sig med obehöriga lärare. Det kan göra läraryrket än mer oattraktivt än i dag.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Bristen på behöriga lärare är skriande. Inom ett decennium kommer det att saknas runt 45 000 behöriga lärare, enligt Skolverket. Om detta har det rapporterats i åratal. 

Samtidigt har antalet lärare som är inskrivna på Arbetsförmedlingen ökat med 64 procent på fem år, skriver Dagens Nyheter

Hur kan det komma sig? 

En förklaring är att obehöriga lärare är billigare än behöriga. DN berättar om spanskläraren ”Lena” som efter några år som läroboksförfattare sökt ett 30-tal lärarjobb utan napp. 

DN kollade upp vem som fick en av de tjänster hon sökt: en obehörig lärare med 30 000 kronor i månaden. Lena ville ha 42 000.

Man vill ge eleverna kontinuitet och ”man vet vad man har, men inte vad man får”.

Skoldebattören Johan Enfeldt har pekat på en rad faktorer som gör obehöriga lärare attraktiva. 

Skolors intäkter påverkas inte av att de anställer billiga amatörer. En skola med bara 50 procent behöriga lärare får samma skolpeng som den med 90-procentig behörighet. 

Obehöriga lärare får inte fastanställas så arbetsgivaren behöver inte ta långsiktigt personalansvar eller bekymra sig om Las. Dessutom kan obehöriga anställas terminsvis, alltså 10-månader om året. En fastanställd lärare måste förstås avlönas året runt.

Skolinspektionen ska granska hur kravet på behöriga lärare efterlevs. Men viten på grund av underlåtenhetssynder tillhör ovanligheterna, skriver Enfeldt i Dagens Arena.

Från skolhåll hörs andra förklaringar till slentrianförlängningar av obehörigas vikariat: Man vill ge eleverna kontinuitet och ”man vet vad man har, men inte vad man får”. 

Ses det alltså inte som ett automatiskt pedagogiskt uppköp att anställa en behörig lärare?

Men en plusfaktor har läraryrket haft: det har varit tryggt och säkert.

Många av landets lärarutbildningar har ju dålig kvalitet. Det finns lärare som aldrig har skolats i hur man lär barn att läsa och skriva. Andra tycks ha fått med sig en kappsäck full med flum. 

Är skolorna bara pedagogiskt rationella? Knappast. Det finns såväl vinstmaximerande friskolor som helt oseriösa skolhuvudmän och kommuner med usel ekonomi. Pengar spelar säkert stor roll. 

Utvecklingen är alarmerande. Det är inte flashigt att vara lärare. Det kan vara enormt slitsamt. På senare år har lönerna visserligen stigit, men i ett längre perspektiv har utvecklingen varit blygsam. Men en plusfaktor har läraryrket haft: det har varit tryggt och säkert.

Nu är den faktorn hotad. Malin Bernström, nyutexaminerad lärare i samhällskunskap och idrott, sökte i höstas nästan 70 jobb utan framgång. 

”Jag hade läst om alla fördelar med lärarjobbet, att man alltid får jobb oavsett var man bor”, säger hon till DN. ”Men under hösten blev jag tyvärr motbevisad.”

Skolornas incitament att söka efter och anställa behöriga lärare behöver stärkas rejält. Dessutom måste lärarutbildningen förbättras. Bland annat behöver studenterna få lära sig handlaget bättre, hur man chefar och lär ut i klassrummet. 

Statusen måste upp, inte ner. Utan en professionell lärarkår kan vi hälsa hem som kunskapsland. 

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.