De rödgröna lägger fram ett förslag som de vet har stora brister och som saknar stöd i riksdagen.
De rödgröna lägger fram ett förslag som de vet har stora brister och som saknar stöd i riksdagen.

Lägg ner er oseriösa välfärds-wrestling

Publicerad

Det finns verkliga problem med vinstjakten inom välfärden. Men att lägga fram ett förslag som de vet har uppenbara brister är direkt ansvarslöst av de rödgröna.

 

Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Man skulle kunna likna det vid politisk wrestling - en form av amerikansk showbrottning som kräver viss skådespelartalang. Socialdemokraterna vet att Reepalu-utredningens förslag om vinstbegränsning är behäftat med stora problem och att det aldrig kommer att gå igenom riksdagen. Ändå lägger de fram en proposition i vår för att skapa en efterlängtad konflikt längs höger-vänster-skalan. 

Minst lika förtjusta är allianspartierna. Som de har längtat efter att få kasta ner Löfven i mattan och höja sina händer i skyn inför publiken. Se där, alliansen lever och står enad mot den fartblinda vänstern!

Med andra ord är detta precis det bråk som båda sidor behöver inför valet nästa höst. Väljarna har dock anledning att hålla sig för skratt.

Välfärden har öppnats för oseriösa aktörer

Lyssnar man på näringslivet och alliansen låter det alltmer som att marknadens intåg i välfärden är en ren solskenshistoria. Man talar inte gärna om JB-konkursen, den skenande betygsinflationen eller hur välfärdsmarknader leder till bristande likvärdighet och "cherry picking", det vill säga en jakt på lönsamma elever/patienter.

Inte heller vill man diskutera hur välfärden har öppnats för oseriösa aktörer och rent kriminella upplägg. Andra avigsidor är behovet av en växande kontrollapparat och ökade kostnader inom exempelvis vårdvalen.

De rödgröna å andra sidan låtsas som om det går att införa drakoniskt försämrade villkor för privata aktörer inom välfärden, utan att det får några oönskade konsekvenser. De vill heller inte höra talas om de förluster som många kommunala verksamheter dras med, liksom effektivitetsproblem.

Få vill se frågans komplexitet. Än mindre låta insikten om denna vägleda politiken.

Förbluffande oseriöst av de rödgröna

Reepalus förslag om en vinstbegränsning kan intuitivt låta övertygande. Men till att börja med skulle det bli enkelt att kringgå regeln, åtminstone för de stora koncernerna. Ett skolbolag skulle exempelvis kunna köpa dyra tjänster av ett annat bolag inom samma koncern och på så vis flytta över vinsten. 

Än märkligare är själva konstruktionen. I stället för att begränsa möjligheten att plocka ut vinster riktar man in sig på vinsten i sig i relation till bolagets operativa kapital. Enkelt översatt betyder det att verksamheter som i första hand har kostnader för personal och service knappt får gå med någon vinst över huvud taget. 

Det är därför som även den idéburna sektorn har gått i taket över förslaget. Ingen vinner på att välfärdens verksamheter ska drivas utan några marginaler. Också ett föräldrakooperativ behöver kunna lägga undan en buffert för oförutsedda händelser. 

Regeringen har givetvis läst remissinstansernas kritik och inser problemen. Men i stället för att kassera förslaget och göra ett omtag väljer man nu att kasta in det som ett vedträ i valrörelsen. Det är förbluffande oseriöst.

 

Läs också: S slarvar bort frågan om vinst i välfärden 

Relaterade ämnen
Ledarredaktionen
Ledarredaktionen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag