Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

L och V är rent vilse i pannkakan med matlöften

Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Foto: SAM STADENER / STADENER SAM DN PRESSENS BILD
Foto: THOMAS CARLÉN / ©THOMAS CARLÉN OCH EXPRESSEN (BÅDE TRYCK OCH INTER
HUSMANSKOST. Äggakaka, palt och dillkött inget man får ihop i en handvädning, ens om man är van matlagare.

Liberalerna lovar "lagad matgaranti" i hemtjänsten. Vänsterpartiet satsar på "matlyftet". I verkligheten blir det svårt att ens hitta folk som kan springa förbi med matlåda. 

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Liberalernas ledare Jan Björklund har talat för sin "lagad matgaranti" sedan 2015, och han gör det gärna igen.  Den som har hemtjänst ska inte få maten i låda som stoppas i mikron. Nej, man ska laga och äta maten tillsammans med hemtjänstpersonalen. Smakliga måltider med god konversation ska bli dagens höjdpunkter.

Vänsterpartiet talar om hur "minnen av smak och lukt ofta har en enorm betydelse" för dem som levt ett långt liv.

Det är sant. Men en annan sanning är att antalet äldre som behöver hjälp växer snabbt framöver. 

Hemtjänsten har ökat kraftig och mer blir det

I Haninge kommun söder om Stockholm beviljades 262 000 hemtjänsttimmar år 2009. I fjol var man uppe i 612 000 timmar. De närmaste tio åren tror man att ökningstakten blir ännu högre eftersom 80+arna blir dubbelt så många.

Utvecklingen i Haninge är inte exceptionell. På de flesta håll har kommuner och privata utförare redan mycket svårt att rekrytera kompetent personal, ofta har de svårt att överhuvudtaget hitta folk.

Personalen är jäktad. Förnuftiga hemtjänstare och deras chefer skippar emellanåt städningen om det är tydligt att brukaren hellre vill fika och prata. Men att som politiker i detta läge skapa drömmar om hemlagad mat är närmast bedrägligt beteende.

V vill göra småkockar av omsorgspersonal

Man börjar drömma om laxpudding, kalops, äggakaka, fläsklägg med rotmos, karjalanpaisti (karelsk stek) eller sarma, kåldolmar på surkål. Men den genomsnittliga hemtjänstaren är knappast fena på husmanskost eller ens annan matlagning.

Vänsterpartiet har faktiskt tänkt på den saken och föreslår att 42 000 anställda i hemtjänst och på boenden ska fortbildas i matlagning för 10 000 kronor per skalle.  Staten ska betala genom ytterligare ett specialinriktat bidrag.

Även då kan man glömma de doftrika långkoken och de pyssliga kroppkakorna. De tar timmar att laga. I de kommuner där de funktionshindrade, unga som äldre, faktiskt får annat än lådmat - då handlar det om snabbmat.  

Mörbylånga garanterar kvicklunch

Mörbylånga på Öland framhålls ofta som en föregångare.  Där säger den sjätte "värdighetsgarantin" inom äldreomsorgen att man kan "få hjälp med att laga en enklare måltid".  

På andra håll är maxtiden 30 minuter för matinsatsen, inklusive dukning och diskning. Det räcker till falukorv och stuvade makaroner eller köttbullar med mos.

Matkasse med Vinnovpengar

I Haninge drevs ett försök med hjälp av statliga Vinnovapengar. Det var litet, bara 15 personer fick matkassen. Det blev två måltider i veckan, med två valmöjligheter, och de bestod till delar av halvfabrikat.

Det är rent ansvarslöst av Liberalerna och Vänsterpartiet att framkalla dofterna av hemlagat när det kommer att vara svårt att få ihop resurser, såväl pengar som personal, till den mer basala omsorgen. 

Politiker får inte vara helt vilse i pannkakan.

 

Läs också: Hemtjänst kan inte lösa livskriser 

Äldre kan inte bo i politikernas luftslott 

För dyrt att flirta med dagens pensionärer

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!